Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

”Vi ser ett ökat fokus på andra material”

Publicerad: 28 november 2016, 10:01

Bild 1/2  När Svante Wijk, energistrateg på NCC.

Foto: NCC

När NCC arrangerade en hållbarhetsvecka tog de ett brett grepp om hållbarhetsfrågorna. Bland talarna fanns NCC:s Svante Wijk, energistrateg, och Elsa Fahlén, specialist på hållbarhet. De blickade framåt och spår en snabb teknikutveckling som kan komma branschen till godo.


Ämnen i artikeln:

NCC

I veckan som gick arrangerade NCC en hållbarhetsvecka med syftet att öka medarbetarnas kunskap och engagemang kring hållbarhetsfrågorna. Satsningen är inspirerad av de säkerhetsveckor som blivit populära bland det större byggföretagen för att sätta fokus på arbetsmiljön i branschen, men har ett bredare fokus. Flera aspekter av hållbarhet lyftes under veckan, bland annat sociala frågor, hälsa, klimat, säkerhet, biologisk mångfald, materialanvändning och avfallshantering.

Veckan bjöd på ett fullmatat seminarieprogram. Seminarierna hölls i Göteborg men medarbetare som befann sig på andra håll i landet kunde lyssna via Skype. Bland talarna fanns både NCC:s egna experter samt inbjudan gäster. De berättade om hur NCC och branschen jobbar med olika hållbarhetsfrågor i dag, men blickade även framåt mot kommande krav och trender.

När Svante Wijk, energistrateg, och Elsa Fahlén, specialist på hållbarhet, både på NCC, höll ett seminarium om energi lade de fokus just på framtidsspaningar.

Svante Wijk nämnde bland annat de kommande kraven på nära nollenergibyggnader och ökande fokus på energianvändningen i produktionsfasen. Elsa Fahlén berättade att hon ser en stor potential i återanvändning av byggprodukter och byggelement, det som ibland kallas cirkulär ekonomi.

– Vi ser också ett ökat fokus på andra material än de traditionella, som trä och alternativa typer av betong. Eller helt nya material, till exempel nanocellulosa, som kan tillverkas från trä eller alger, skulle kunna användas i byggbranschen, sa hon.

Samtidigt som fokus på energianvändningen i produktionsfasen ökar, ökar också fokus på den del av driftsfasens energianvändning som påverkas av människors beteende, det vill säga tappvarmvattnet och hushållselen. Inom det området är teknikutvecklingen viktig, anser Svante Wijk, både för att visualisera förbrukningen så att människor lättare kan ändra sitt beteende, men också för att den ger helt nya lösningar.

– Det finns till exempel nya tekniker för belysning, som oled eller fiberoptik som kan leda dagsljus ner i en källare, sa han.

Andra områden där teknikutvecklingen blir viktig framöver som Svante Wijk och Elsa Fahlén nämnde är nya sorters högpresterande isolering, smarta elnät och energilagring.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

NCC

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.