Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

”Vi ska använda det på olika sätt i byggprocessen”

Publicerad: 7 juni 2017, 04:00

Nina Jacobsson utvecklingsledare Miljö & Energi i Göteborgs stad.

Göteborgs stad är en av de deltagare som kommer testa verktyget ”Byggbranschens miljöverktyg”. – Vi har saknat ett klimatverktyg, säger Nina Jacobsson, utvecklingsledare Miljö & Energi i Göteborgs stad.


I första skedet kommer Göteborg testa systemet i några pågående projekt i olika skeden, mest för att se hur det fungerar och komma med konstruktiv input inför färdigutvecklandet. Förhoppningen är att man ska kunna ska testa det både mot kalkylprogram från vilket man importerar data till verktyget och att göra egna inmatningar, till exempel simulera alternativ som diskuteras i en projektering.

– På sikt när verktyget är färdigutvecklat så är tanken att vi ska använda det på olika sätt i byggprocessen: i projekteringsskedet som stöd för att hitta systemlösningar och konstruktioner med så låg klimatpåverkan som möjligt, i upphandlingsskedet för att kunna kravställa och utvärdera anbudens klimatpåverkan och i produktionsskedet dels som stöd för entreprenaden när de detaljerat ska välja vilken produkt som ska köpas in, säger Nina Jacobsson.

Verkyget ska också användas som en verifiering av att den klimatprestanda man projekterat verkligen byggs in och som ett kvitto på färdiga byggnadens klimatpåverkan.

På sikt hoppas Nina Jacobsson att verktyget ska hjälpa Göteborg att bygga så klimatsmart som möjligt.

– Vi har sedan många år tillbaka byggt byggnader som är mycket energieffektiva i driften, och nu måste vi gå vidare och ta ansvar för den klimatpåverkan som själva byggskedet har, inklusive materialproduktion, säger hon.

Göteborg har ambitiösa krav för att minska klimatpåverkan. Redan i dag är de medlemmar i och har använt systemet Byggvarubedömningen, som i och för sig tar ett LCA-grepp men där tyngdpunkten har legat på kemikalier.

– Vi hoppas att genom att vi samlas kring ett verktyg där vi tillsammans bygger upp en databas med EPDer, där vi är många som börjar efterfråga EPDer - gärna med vissa kvalitetskrav – nu kunna börja jämföra olika leverantörers produkter och kunna göra klimatsmartare val, men också driva på marknaden och gynna de produkter med en tillverkning som har en betydligt lägre klimatpåverkan, säger Nina Jacobsson.

Här testas verktyget

■ Botkyrka kommun
■ Stockholms Stad
■ Aton teknikkonsult
■ Bjerking
■ Göteborgs Stad
■ Allingsås kommun/Passivhuscentrum
■ Byggvarubedömningen
■ Basta
■ Gävlefastigheter
■ Familjebostäder
■ Cementa
■ KTH

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.