Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

"Vi tycker BBR-reglerna är bra"

Publicerad: 27 Juni 2008, 12:28

De två viktigaste miljöfrågorna för NCC är energihushållning och utfasning av farliga ämnen.


-Klimatfrågan är ju hetast just nu, men jag vill ändå slå ett slag för Basta, säger Tomas Carlsson, vd för NCC Construction Sverige. Vi jobbar för att skapa ett ökat tryck på leverantörer att gå in i Basta.

-Även vår internationella inköpsorganisation tar hänsyn till Bastakraven, alla leverantörer konkurrerar på lika villkor, betonar han. Det är inget Vilda Västern bara för att det är utomlands.

Energi har NCC:s ledningsgrupp identifierat som en viktig fråga under det senaste året. Varför nu? frågar Tomas Carlsson och besvarar själv frågan:

*Globaliseringen gör att bostadsföretagen får nischa sig mot kunder, där vissa grupper väljer miljövänliga/energisnåla hus.

*Energipriserna sticker uppåt.

*Den globala uppvärmningen, och att orsaken till den är mänskliga aktiviteter, är inte längre ifrågasatt av beslutsfattare.

I den här utvecklingen ser NCC möjligheter och jobbar på olika plan.

*Vid halvårsskiftet drar företaget i gång med klimat- och energideklaration av småhus. I den visas vilket energibehov en bostad har per år och hur mycket växthusgaser den släpper ut under 50 år.

*Deltar i Green Building, ett EU-projekt med syfte att minska energianvändningen i lokaler, med två projekt. Energieffektiviseringarna ska paras med ett gott inneklimat och kostnadseffektivitet. Riktlinjerna för nybyggda hus är att de ska använda 25 procent mindre energi än kraven i Boverkets byggregler, BBR.

–NCC är positivt till BBR-normen, slår Tomas Carlsson fast. Vi vet inte hur allt ska gå att lösa med avtalsjuridik och liknande, men grunden är att vi tycker reglerna är bra.

*Konceptet Svenskt Kontorshus har NCC tagit fram för den som söker en bra arbetsmiljö till en rimlig kostnad. Dessa kontorshus med prisvärda standardlösningar byggs nu för att klara Green Building-kraven.

*NCC tog fram nollenergihuset Concept House (se separat artikel) och är med i ett passivhusprojekt i Göteborg. Företaget vill fortsätta delta i utvecklingen att pressa energibehovet i passivhus till noll och föra ut lågenergihustänkandet brett.

–På sikt kommer delar av Concept House att tillämpas, säger Tomas Carlsson. Vi vill nu skapa en efterfrågan och se till att vi har kunskapen att möta den.

*För att göra det lättare att räkna hem energieffektiviseringsprojekt kopplar NCC sina kalkylsystem till ett egenutvecklat livscykelkostnadssystem (LCC).

*Efter en undersökning som visade att bostadskunder värderar miljöåtgärder högt när de köper hus går nu företaget vidare. Nu vill man få svart på vitt om folk verkligen är villiga att betala för miljövänligt byggande.

ELISABET NÄSLUND

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.