Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Villapanna gör

Publicerad: 12 November 2008, 13:49

Det svenska företaget Compower har utvecklat en villapanna som både ger värme och el. Marknaden finns framför allt i länder med dyr el. Men även bland svenska jordbruksfastigheter, bedömer bolaget.


– Vi är i utvecklingsfasen och har just nu gått in i fältprov. Det tar oss nog ett och ett halvt år innan den första pannan är redo för marknaden, till första hälften av 2010, säger Anders Malmquist, vd på Compower.

Det bolaget utvecklat är ett litet kraftvärmeverk för småhus och mindre företag. Till det yttre skiljer sig tekniken inte från det man brukar se i ett pannrum. Utrustningen är ungefär lika stor som en vanlig panna och har en vanlig brännare. Men en del av värmeenergin används för att driva en turbin som i sin tur driver en elgenerator.

– Det här är ett sätt att suga mer energi ur förbränningen, precis som man gör i fjärrvärmeverken. Vi ser en trend mot ökad lokal el-generering, att man vill ta saken i egna händer, säger Anders Malmquist.

Resultatet av förbränningen är ungefär 30 procent el och 60 procent värme. Resten av energin följer med rökgaserna ut genom skorstenen. Den första pannan testas just nu i riktig drift i Bilprovningens gamla lokaler i Kristianstad.

– Idag kan vi köra den med naturgas, biogas eller med eldningsolja. Vi har en ambition att så småningom även kunna köra den med träpellets och möjligen även träflis, säger Anders Malmquist.

Marknaden för pannan finns främst i länder som Turkiet och Storbritannien, tror han. Där finns det distributionsnät för naturgas, som dessutom kostar betydligt mindre än el. Det är därför en bra affär att själv göra el av gasen istället för att låta ett stort elbolag göra detta och ta rejält betalt för konverteringen.

Tyskland är också en trolig marknad. Där är småskalig förnybar el garanterad ett högt pris när den levereras till elnätet. Men i Sverige är skillnaden mellan priset på el och priset på bränslen liten. Därför är det svårare att få investeringen i Compowers panna att betala sig här.

Men för jord- och skogsbruksfastigheter med egen produktion av biogas eller flis kan det finnas ekonomi i pannan. Dessutom innebära det att fastigheten är mindre sårbar för strömavbrott.

– Det är redan väldigt många från Sverige som hört av sig och vill ha en panna. De har skogsavfall som de säljer till flisning och går till ett fjärrvärmeverk. Sedan köper de el för i storleksordningen tio gånger så mycket som de fick för råvaran. Därför är det är många människor som känner att de själva skulle vilja förädla råvaran, säger Anders Malmquist.


Fakta: Byggd av delar från personbil
Compowers kraftvärmepanna är uppbyggd av komponenter från vanliga villapannor och delar från fordonsindustrin. Först i kedjan är en villabrännare för gas, olja och så småningom träpellets.

Delar av hettan driver, via en värmeväxlare, en liten gasturbin byggd av ett turboaggregat från en personbil. Turbon driver sedan en elgenerator. Bolaget siktar på att bygga pannan i både större och mindre storlekar.

• Pannan som testas ger upp till 5 kW el och 17 kW värme. Det är elproduktion med fem gånger så hög effekt som en vindsnurran från Egen El (se artikel Folket kan ta makten över el-produktionen).
• Mindre pannor ska ge 2 – 3 kW el och 7 – 8 kW värme.
• Större ska ge upp till 20 – 30 kW el och 45 – 50 kW värme.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.