Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Vindkraft gav nya jobb

Publicerad: 30 september 2010, 08:32

Drygt ettusen årsarbeten behövdes för att åstadkomma Sveriges största landbaserade vindkraftpark Havsnäs. Det visar en studie från Strömsunds Utvecklingsbolag.


Av de ettusen årsarbetena, från idé till färdig park, blev den regionala sysselsättningseffekten 250 årsarbeten. Detta skriver Strömsunds kommuns eget utvecklingsbolag i en rapport. Fler än 130 företag har totalt varit involverade från starten 2003 fram till invigningen i september i år.

För tillfället befinner sig Havsnäs i det inledande skedet av driftsfasen. Sysselsättningen bedöms i dagsläget till 25-30 årsarbeten per år i 25 år.

– Det behöver byggas cirka hundra vindkraftparker av Havsnäs storlek för att Sverige ska nå trettio terrawattimmar vindelproduktion. För att öka den inhemska sysselsättningseffekten behöver näringslivet i större utsträckning  komma in på tillverkningssidan av vindkraftverk, säger Daniel Perfect, ansvarig för Noden Strömsunds kommun i Nätverket för Vindbruk och näringslivschef i Strömsunds kommun.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.