Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Vindkraft på hustak ska minska utsläppen av koldioxid

Publicerad: 24 Juni 2008, 08:47

NCC vill sätta vindkraft och solceller på taken till de kontorshus som bolaget ska bygga på Kungsholmen i Stockholm. Syftet är att minska husens utsläpp av koldioxid.


NCC Property Development utreder just nu om det går att installera vindkraft på de nya kontor som bolaget planerar att bygga i stadsdelen Kristineberg på Kungsholmen i Stockholm. Huset ska även få solceller, är det tänkt.

– Syftet är att få ner byggnadernas koldioxidbelastning. Första steget är att spara energi, nästa är att byggnaderna genererar energi, säger Peter Wågström, affärsområdeschef på NCC Property Development.

Det är inte klassiska vindsnurror som NCC tittar på utan någon slags vindturbiner, rotorer monterade i rör. Sådana finns redan på marknaden, enligt Peter Wågström.

För några år sedan tog NCC fram en digital modell av ett koncepthus som inte var anslutet till elnätet utan genererade egen el. Det är idéer från det här projektet som bolaget nu vill förverkliga.

Några av de personer som jobbade med koncepthuset jobbar därför även med Kristineberg-projektet, berättar Peter Wågström.

– Vi vill se om vindkraft på ett hus med en viss höjd kan generera tillräckligt för att det både ska vara lönsamt och bra för miljön, säger han.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.