Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Vindkraften fortsätter att expandera kraftigt

Publicerad: 1 september 2010, 12:00

Enligt en sammanställning, gjord av Energimyndigheten, av de vindkraftverk som fanns i Elcertifikatsystemet i mitten av augusti pågår en fortsatt kraftig utbyggnad av vindkraft i Sverige – hittills under 2009 har runt 150 nya vindkraftverk anslutit sig till systemet.


Statistik visar att det nu finns drygt 1 500 vindkraftverk med en installerad effekt på nästan 1 730 MW. Tillsammans står de för ett tillskott på 280 MW.

I Strömsund kommun har det byggts mest vindkraft under 2010, och Strömsund placerar sig på tredje plats i tabellen över de 20 kommunerna med mest vindkraft i Sverige - från att inte varit med i tabellen alls under 2009. Det är Havsnäs, Sveriges största landbaserade vindkraftspark, som tagits i drift och anslutit sig till Elcertifikatsystemet. Parken består av 48 vindkraftverk med en installerad effekt på drygt 95 MW. Jämtland som län placerar sig därmed som tredje länet i tabellen över län med mest vindkraft.

I toppen av tabellen ligger Gotland, som nu passerat Malmö.

I Västra Götaland har 30 vindkraftverk tagits i drift med sammanlagt nästan 60 MW installerad effekt fördelade på flera kommuner. I Västerbotten har 36,5 MW vindkraft tagits i drift som fördelar sig på 17 verk.
Statistiken över vindkraftverken är tagen från Elcertifikatsystemet och gäller de anläggningar som finns anslutna till systemet och som börjat leverera el ut på elnätet. Energimyndigheten har sammanställt statistiken.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.