Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Vindsnurra i gång på NCC:s tak

Publicerad: 11 oktober 2010, 13:41

Solceller och vindkraftverk tävlar om utrymmet på hustaken.


Ett vindkraftverk med horisontell rotor snurrar nu på taket till NCC:s kontor i Solna. Om ett år ska bolaget ska utvärdera om produktionen av förnybar el kan konkurrera med den från solceller.

– Det här är ett test. Vi ska se hur vindkraftverket klarar sig under skandinaviska förhållanden. Om vi får ett positivt resultat ska vi testa den här typen av vindkraftverk i större skala, säger Jonny Hellman, miljöchef på NCC Property Development.

Snurran monterades i mitten av september, nästan exakt ett år efter den ursprungliga tidsplanen. Under 2009 utvärderade NCC marknaden och fastnade för ett kraftverk från kanadensiska Enviro Energies. Det har en liggande rotor som inte ska skapa vibrationer i husets stomme. Det ska dessutom börja producera el redan vid låga vindhastigheter.

– Vi blev lovade leverans i oktober 2009. Men det kanadensiska företaget hade bara tillverkat ett par vindkraftverk. När de skulle börja serietillverka fick de problem med sina underleverantörer, både med leveranser och med komponenternas kvalitet, säger Jonny Hellman.

Vindkraftsbolaget löste problemen och levererade under sommaren 2010 ett grått kraftverk. Men eftersom beställningen och bygglovet gällde en vit snurra fick NCC lackera om rotorn i en matt vit färg som inte ger störande reflexer.

Under året har byggbolaget haft en vindmätare på taket för att utvärdera var det blåser starkast. I mitten av september monterades snurran på en tre meter hög stålställning nära husets entréfasad.

– Man ser vindkraftverket nere från gatan och parkeringen mot Vallgatan i Solna. Det är meningen att det ska synas och skapa medvetenhet och diskussioner inom branschen, säger Jonny Hellman.

Under vintern och våren 2011 ska NCC och forskningsinstitutet IVL Svenska Miljöinstitutet utvärdera kraftverkets prestanda. Om energiproduktionen når 20 000 kilowattimmar per år kan investeringen på drygt 80 000 kronor plus installationskostnader vara lönsam, enligt Jonny Hellman.

– Vi har mer kunskap om solceller och solfångare. Nu vill vi skaffa oss mer kunskap om vindkraftverk på tak, säger han.

Fakta: Liggande rotor ger mindre vibrationer
Tillverkare: Enviro Energies
Effekt: 2,5 kW
Lägsta produktiva vindstyrka: ca 4,5 - 6 m/s
Pris: ca 80 000 kr
Läs mer: www.enviro-energies.com

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.