Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Wästbygg satsar på egen sol- och vindkraft: Ska täcka elkonsumtionen i alla projekt

Publicerad: 13 september 2022, 12:24

Wästbygg satsar på egen vind- och solkraft i ett nytt samarbete med Varberg Energimarknad. Foto: Wästbygg

Wästbygg Gruppen ska i ett samriskbolag med Varberg Energimarknad ska sätta upp två två vindkraftverk och bygga en ny solcellspark. Elproduktionen ska täcka all elkonsumtion som alla Wästbygg-koncernens projekt förbrukar på ett år.

Ämnen i artikeln:

Wästbygghållbart byggande

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Avtalet mellan Wästbygg och Varberg energimarknad rör återupprättandet av två vindkraftverk som tidigare har stått i Bäckagård, Tvååker samt byggnation av en ny solcellspark strax söder om Varberg, vilket skulle ge cirka 12 GWh ny elproduktion årligen. Detta kommer att täcka upp den elkonsumtion Wästbygg Gruppen förbrukar i samtliga projekt under ett år, vilken i genomsnitt ligger på runt 7 GWh.

Läs även: Prisras på flera håll – men här är byggmaterialen som blir dyrare när gaspriserna går upp

För att genomföra byggnationen och säkerställa framtida drift, tänker parterna bilda ett gemensamägt driftbolag där Wästbygg Gruppen blir majoritetsägare med 75 procent av aktierna.  Målsättningen är att produktionsanläggningarna ska stå klara under det tredje kvartalet 2023.

- Hållbarhet genomsyrar alla delar av vår verksamhet och ska vi nå vårt mål om att vara fossilfria 2030 inom el, värme, transporter och avfall så behöver vi fortsätta arbetet med att gå från ord till handling. Varberg Energi är redan idag Wästbygg Gruppens huvudleverantör av miljömärkt el och det kändes därför naturligt för oss att bredda vårt samarbete med dem för att öka tillgången på förnybar el och därmed bidra till den hållbara omställningen, säger Jonas Jönehall, vd och koncernchef Wästbygg Gruppen, i ett pressmeddelande.

Läs även: Wästbygg hämtar hållbarhetschef från Skanska: ”Att gå från ord till handling har aldrig varit viktigare”

– Det känns väldigt roligt att få bygga ytterligare förnybar energiproduktion i vårt närområde. Att vi dessutom får möjligheten att göra det tillsammans med Wästbygg Gruppen känns glädjande och självklart. Vi vill båda ligga i framkant med vårt hållbarhetsarbete och om vi kan underlätta deras väg till att bli fossilfria år 2030 så gör vi gärna det, säger Björn Sjöström, vd på Varberg Energi.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev