tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

White skapar rofyllt äldreboende i Norge

Publicerad: 5 februari 2010, 12:43

White har vunnit en tävling utanför Oslo. Det gäller ett äldreboende som ska kombinera lantlig ro med hållbara miljölösningar.

Ämnen i artikeln:

Building Sustainabilityhållbart byggande

– Norges befolkning har ungefär samma åldersprofil som här, och vårt koncept inom äldreboende kan säkert ge fler uppdrag i framtiden, säger Anders Svensson, vd på White.

I Skedsmo, en kommun strax nordost om Oslo med cirka 50 000 invånare, ska det nye Husebyjordets Bo- og Omsorgssenter förverkligas efter Whites vinnande lösningar. Det handlar totalt om 34 bostadsenheter, fördelade på tre grupper med sex lägenheter för personer med demens och två grupper med åtta lägenheter för institutionsnära boende.

Trädgården ska verka som en läkande kraft. Bild White

Whites har kallat sitt segerbidrag för ”Hus, hjem og hage”. Arkitektföretaget beskriver sitt bidrag följande: ”Samspelet mellan hemmets trygghet och den omgivande naturen är kärnan i förslaget; såsom traktens traditionella gårdar ligger centret i en trädgård med skyddande träd. Boendet kring atriumgårdar är tänkt att förstärka utformningens bärande idé med trädgården som läkande kraft.”

Byggnaden ges låg energiförbrukning genom god isolering, värmeväxling och solfångare.
Gröna tak med sedumbeläggning bidrar till att sänka koldioxidtalen samtidigt som det ger huset en vacker profil.

Äldreboendet i Skedsmo det tredje uppdraget på en kort tid för White i Norge. I november förra året fick företaget uppdraget att utforma en ny gymnasieskola i Tønsberg. I Bergen deltar de i skapandet av en stadsdel med Hammarby Sjöstad som en förebild.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev