Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

WSP samarbetar med klimatföretaget Solvatten

Publicerad: 15 februari 2010, 10:28

Cykelenergi och solenergi ger rent vatten i Kenya – WSPs mål är att via en cykelkampanj trampa ihop energi som genererar 50 behållare och därmed rent vatten till 50 familjer i Kenya under en femårsperiod.


Konsultföretaget WSPs samarbete med klimatföretaget Solvatten, som tillverkar vattenreningsbehållare till utvecklingsländer, har som syfte att med en kampanj bidra till Solvattens lansering och skapa uppmärksamhet kring energifrågan ur ett annorlunda perspektiv. På fem orter i Sverige, Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå och Linköping, kommer WSPs medarbetare att hålla motionscyklar igång dygnet runt, måndag till fredag vecka 7, med start i dag, den 15 februari. Den energi som genereras under veckan räknas om till Solvattenbehållare som sedan köps och distribueras till personer i Kenya med hjälp av företaget Solvatten.

Solvatten är en svensk uppfinning som använder solens energi för att rena vatten. En svart vattenreningsbehållare fylls med smutsigt vatten och placeras sedan på ett soligt ställe. Tack vare en kombination av solenergi, rätt frekvens UV-ljus, konstruerad turbulens och ett filter är vattnet rent två till sex timmar senare. För människor som i dag lever i områden med liten tillgång till rent vatten kan Solvatten spara tid och bidra till en bättre hälsa samtidigt som det bidrar till en förbättrad miljö. I dag läggs mycket tid på att hämta vatten och att hugga ved för att kunna koka det smutsiga vattnet.

WSP ska motionscykla för renare vatten i Kenya.


Rikard Appelgren, vd för WSP Sverige, är en av dem som ska cykla för att förse människor i Kenya med Solvatten.

– WSPs konsulter är duktiga på energi i alla dess former, inte minst solenergi, berättar Rikard Appelgren, vd för WSP Sverige. Att vi nu även med vår egen energi kan underlätta livet för människor i Kenya känns rätt. I Stockholm kommer vi att cykla på balkongen utanför vårt kontor vid Globen, strax ovanför Nynäsvägen. Jag ser fram emot att bidra till renare vatten och samtidigt förbättra konditionen.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News