Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

111 kommuner delar på byggbonus

Publicerad: 24 november 2016, 09:09

Boverket har fördelat byggbonusen till kommuner som infördes i år. 111 kommuner beviljades bidrag. De får dela på 1,84 miljarder kronor. Totalt ansökte 114 kommuner om bidraget.


Regeringen beslutade i april 2016 att införa ett statsbidrag till kommuner för ökat bostadsbyggande. Bidraget kan sökas fram till den 1 oktober varje år.

Läs mer: Oklart kring regeringens byggbonus för kommuner.

Ett villkor för bidrag är att det i kommunen den 31 juli innevarande år finns minst en folkbokförd nyanländ som fått uppehållstillstånd under den senaste tolvmånadersperioden.

Ett annat villkor är att kommunen under en tolvmånadersperiod har gett startbesked som möjliggör byggande av minst en bostad.

Utgångspunkten för beräkningen av bidraget är att varje bostad som tillkommer genererar en andel av bidraget. Stödet är uppdelat i två olika potter och stödnivån skiljer sig åt. Från pott A sker fördelningen mellan de bostäder som motsvarar ett behov av bostäder hos nyanlända i kommunen. Från pott B sker fördelningen mellan de bostäder som byggs utöver behovet hos de nyanlända.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.