Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

2013 ett mellanår för byggarna

Publicerad: 21 februari 2013, 09:10

Aktiviteten på byggmarknaden fortsätter att dämpas. Men bilden är inte nattsvart och under 2014 ser det ut som om bostadsbyggandet börjar ta fart igen – både för flerbostadshus och på småhussidan. Det tror Sveriges Byggindustrier i sin senaste prognos.


”Den pågående nedkylningen av svensk ekonomi medverkar till att temperaturen i byggindustrin sjunker under nollstrecket i år”, skriver Sveriges Byggindustrier, BI, i sin senaste konjunkturrapport som presenterades i veckan.

Faktum är att 2013 ser ut som ett riktigt mellanår. Bostadsbyggandet faller ytterligare ett par procent samtidigt lokalbyggandet och anläggningsbyggandet ligger på oförändrade nivåer. Totalt sett räknar Sveriges Byggindustrier med att bygginvesteringarna i landet faller med en procent under 2013.

Under 2014 räknar BI med att pilarna börjar peka uppåt, med undantag för lokalbyggandet.

Lokalinvesteringarna steg relativt kraftigt i fjol, framför allt på den privata sidan. Nu räknar dock BI med att det privata lokalbyggandet svalnar av. En förklaring är att gruvindustrins lokalbehov håller på att mättas. Även de offentliga lokalinvesteringarna dämpas, bland annat på grund av svagare ekonomi framöver hos landstingen.

Bostadsbyggandet väntas komma upp i 25 000 byggstarter under 2014 jämfört med fjolårets dryga 20 000 och BI räknar också med att anläggningsinvesteringarna ökar med någon procent.

– Det är ju ingen större dramatik. Kommer bostadsbyggandet upp i den nivån vi tror så innebär det att vi är tillbaka på 2011 års nivå. Det finns också brasklappar när det gäller anläggningsvolymerna. Flera stora projekt ligger i pipeline för start under 2013/14, exempelvis Förbifart Stockholm och ESS i Lund. Men det gäller att de kommer igång och inte fastnar i processen, säger Johan Deremar, nationalekonom på BI.

Nyinvesteringarna i bostäder började försvagas redan under första halvåret 2012. Totalt sett beräknas nedgång till 17 procent 2012.

– Bostadsmarknaden var mer känslig och påverkades tidigare av konjunkturnedgången. Nu talar allt för att uppgången också kommer tidigare, medan lokalbyggandet fortsätter åka ner en bit. Stockholm och Göteborg är fortsatt heta bostadsmarknader, medan Malmö och Lund har sladdat en del. I Skåne skulle dock ESS, om det kommer igång som det är tänkt, kunna generera en hel del följdinvesteringar, säger Johan Deremar.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.