Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

55 procent dyrare bygga i Sverige än i EU

Publicerad: 9 mars 2009, 12:20

Sverige har Europas högsta byggkostnader, 55 procent över Europasnittet. Det är en följd av många år med höga bostadssubventioner, omfattande regleringar och låg andel importerat byggmaterial.


Den slutsatsen drar brittiska Rics, Royal Institution of Chartered Surveyors.

I sin årliga rapport om europeiskt bostadsbyggande går Rics denna gång igenom elva länder och jämför prisutvecklingen på olika typer av bostäder.

Det brittiska undersökningsföretaget bygger denna förklaring på en OECD-rapport från 2007 om svenskt bostadsbyggande men pekar också ut kommunerna som en starkt bidragande faktor bakom att Sverige har så höga byggkostnader.

Svenska kommuner har alltför låga inkomster från sina fastigheter – fastighetsskatten var en statlig skatt – men däremot höga kostnader för att bygga infrastruktur, utbyggd lokaltrafik, skolor, barnomsorg och behov av social service när ett nytt område projekteras.

Därför dröjer det många år innan ökande skattinkomster från boende kan kompensera de höga investeringskostnaderna i inledningsskedet.

Det gör många kommuner återhållsamma när det gäller att utveckla nya bostadsområden. Det leder i sin tur till brist på byggbar mark och bostäder starka tillväxtregioner med Stockholm, Göteborg och Malmö i spetsen.

Denna brist har sedan slutet av 1990-talet fört upp Stockholm till Europatoppen när det gäller prisutvecklingen på bostäder.

Bara i Irland och Storbritannien ökade priserna mer. I Tyskland däremot fanns ett överskott på bostäder och den allmänna inflationen var snabbare än den svaga prisuppgången på villor.

En tillbakablick till krisen i början av 1990-talet visar att priserna då sjönk 30 procent.

Från och med 1997 gick det å andra sidan undan. Priserna ökade i rasande tempo och Sverige var bland de länder som hade de högsta prisökningarna i Europa.

Bara i Irland och Storbritannien ökade priserna mer. I Tyskland däremot fanns ett överskott på bostäder och den allmänna inflationen var snabbare än den svaga prisuppgången på villor.


Så ökade huspriserna realt 1996–2006 i procent.
Land Procent

Irland 188
Storbritannien 118
Sverige 107
Spanien 102
Frankrike 99
Danmark 96
Nederländerna 88
Finland 85
Tyskland –14

(Utöver dessa nio länder ingår även Cypern och Ungern i årets översikt.)
Källa: Royal Institution of Charterad Surveyors

Rics är ett undersökningsföretag som specialiserar sig på fastighetsfrågor och övervakas av det brittiska parlamentet. Årets rapportförfattare är professor Michael Ball, University of Reading. Rics Europa representerar organisationer i 17 europeiska länder och driver verksamhet med huvudkontor i Bryssel.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.