Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Ägarlägenhet - en öppning inom boende

Publicerad: 27 Maj 2009, 12:45

Ägarlägenheter i stället för andelslägenheter – det är en ny trend på turistorter som Åre och Visby. Detta öppnar för en ny marknad inom den sargade svenska bostadssektorn.Men det är långt ifrån någon boom för ägarlägenheter, nu ungefär en månad efter att de infördes som en ny upplåtelseform i Sverige.Allmän lågkonjunktur, bruksvärdessystemet på bostadsmarknaden och att upplåtelseformen är ovan för svenskarna bromsar intresset.


Håkan Ohlsson, vd för det gotländska byggföretaget Wisab, tror på idén med ägarlägenheter.

– Ur ett gotländskt perspektiv, med Visby som turistort, så kan det passa. En bostadsrätt kan du inte hyra ut som du vill. Det är fördelen med ägarlägenheter. Du behöver inte ta de kollektiva hänsyn som finns i bostadsrättslägenheter där styrelsen kan skriva in en massa krav, säger han.

På Gotland, där många har flera boenden, till exempel både i Stockholm och på Gotland, kan den nya upplåtelseformen göra skillnad, menar Håkan Ohlsson.

– I en bostadsrättsförening kan föreningen ha en massa krav, till exempel att du ska vara skriven på lägenheten eller bo där permanent. Det slipper man i en ägarlägenhet.

Det är just på orter som har stor andel turism eller universitetsstäder som
Håkan Ohlsson tror att ägarlägenheter kan göra stor nytta.

– Du får en tillgänglighet på bostadsmarknaden som du inte har idag, som gör att du kan använda lägenheterna på olika sätt.

Hans eget företag planerar just nu för 8-10 ägarlägenheter högst upp i ett centrumhus i Visby. Där ska det bli garage i botten, kontor och butiker i mitten och lägenheter högst upp.

Men att ägarlägenheter får ett stort genomslag på svensk bostadsmarknad tror han dröjer.

– Vi är skolade med bostadsrätter och hyresrätter som upplåtelseformer.
Jag tror att det kommer att dröja 10 år innan det här blir accepterat, säger Håkan Ohlsson

En anledning till det är också priset. Ägarlägenheterna kommer att säljas till väsentligt högre pris, men då har de heller ingen avgift till en bostadsrättsförening, utan betalar enbart en mindre summa till en samfällighet, som till exempel sköter yttertak, fasader, hissar, trapphus, gräsmattor och så vidare.

– Jag tror att folk hela tiden kommer att jämföra med priserna på bostadsrätter. Varför ska jag köpa det här när bostadsrätt är billigare? Du tar hela den ekonomiska smällen själv. Initialt får du en högre kostnad, säger Håkan Ohlsson.

Det gäller alltså att man är rätt stadd vid kassa för att man ska investera i en ägarlägenhet, tror Håkan Ohlsson.

– Det är ett alternativ för dem som är bättre bemedlade, som har råd med flera boenden och har pengar att lägga in och inte måste låna dessa stålar, säger han.

För att undvika prisdiskussioner tror Håkan Ohlsson att det är bäst att införa ägarlägenheter där det inte finns andra lägenheter redan.

– Jag tror att detta lämpar sig för stadskärnor där man vill förtäta, till exempel genom att bygga på en våning. Det är synd att man inte får göra ägarlägenheter i befintliga byggnader, bara i nyproduktion, annars skulle det få större genomslag tror jag.

Läs fler artiklar om ägarlägenheter i kommande nummer av tidningen Byggindustrin.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.