Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Allt fler hushåll tror på fallande bostadspriser

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


Allt färre hushåll tror att bostadspriserna ska fortsätta stiga. I SEBs Boprisindikator för december föll andelen hushåll som tror på stigande priser under det närmaste året från 71 till 59 procent.

-Hushållen har reagerat kraftigt på Riksbankens allt tydligare tal om högre räntor framöver. Återigen visar det sig vilket oerhört starkt samband som råder mellan förväntningar om ränteutveckling och synen på bostadspriserna, kommenterar SEBs privatekonom Gunilla Nyström.

Andelen hushåll som tänker binda sina boräntor ökar från 11 till 17 procent.

Fallande räntor och stigande el- och oljepriser har uppvärmningen i dag är en större kostnadspost för många hushåll än bolåneräntorna. I denna omgång av Boprisindikatorn har Demoskop även ställt från om hushållen bytt eller har för avsikt att byta värmesystem. 29 procent svarar att de bytt till berg-, jord- eller luftvärme eller solenergi. Mer än hälften har bytt de senaste tre åren. Bland dem som inte bytt system svarar 21 procent att de tänker byta inom den kommande treårsperioden.
AV PER HINDERSSON

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.