Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Allt tuffare för småföretagare

Publicerad: 26 mars 2009, 09:15

Vart femte småföretag har haft svårt att betala räkningarna under de senaste tre månaderna. Problemen har småföretagarna löst genom att sänka sina egna löner och skjuta till privata medel. Det visar rapporten ”Cash or Crash, småföretagens ekonomiindikator” från Företagarförbundet.


– Nu är det dags för Anders Borg att sätta samma press på bankerna när det gäller företagslånen som de gjort avseende bolånen, säger Camilla Littorin, förbundssekreterare på Företagarförbundet.

I rapporten har man både analyserat den finansiella statistiken samt gjort en undersökning bland småföretagare för att få en samlad bild av läget i mars 2009.

Småföretagarkrisen förstärks genom bankernas restriktiva hållning till utlåning. Lånen går i första hand till storbolagen som inte längre kan låna utomlands. Var tredje svarande i undersökningen anser att det blivit svårare att få krediter under det senaste året. Inte ens var fjärde företag med banklån upplever att deras räntor sänkts i samma takt som reporäntan.

Det finns, enligt rapporten, en uppenbar risk att både konkurserna och betalningsanmärkningarna kommer att fortsätta öka. En indikation på det är att ansökningarna om betalningsföreläggande har ökat kontinuerligt under det senaste året.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.