Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

ALMEDALSVECKAN "ROT-avdraget en lysande affär för staten"

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

När svarta jobb blev vita som en följd av ROT-avdraget fick staten in en miljard kronor extra i skatter. Detta till en kostnad av 600 miljoner kronor i beviljade avdrag.

Det visar en granskning som Industrifakta genomfört på uppdrag av Byggbranschen i samverkan. Industrifaktas vd Rolf Persson beskrev avdraget som en lysande affär.

- Om man kunde köpa in sig i den skulle jag gärna satsa en god slant.

Undersökningen, som presenterades vid ett seminarium under Almedalsveckan, har gjorts genom 2 000 telefonintervjuer med hushåll samt med uppgifter från Skatteverket. Intervjuerna visar att nästan 40 procent av hushållen kan tänka sig att köpa tjänster svart. Samtidigt säger 90 procent att de hellre skulle köpa vitt om det var ekonomiskt möjligt. Utifrån hushållens attityder till svartarbete har Industrifakta gjort ett försiktigt antagande att 30 procent av de arbeten som blivit godkända för ROT-avdrag skulle ha varit svarta om inte avdraget funnits.

Målaremästarnas vd Arne Jacobsson beklagade att avdraget tagits bort.

- ROT-avdrag fungerar väldigt bra. Hela åtgärden gör att svarta jobb blir vita. Det skapar jobb till branschen och det ger intäkter till staten så alla tjänar på det.

Byggnadsarbetareförbundets ordförande Hans Tilly framhöll att svartjobben på privatmarknaden är ett utbrett fenomen.

- Jag brukar promenera i villaområdena runt Älvsjö i Stockholm och det sitter telefonlappar på var tionde lyktstolpe om tjänster för 70 kronor i timmen.

Socialdemokratiska ledamoten i finansutskottet Agnetha Gille lämnade inga klara besked men stängde inte heller dörren för en comeback.

- Det är oerhört positivt med den respons vi fått på avdraget. Det infördes som en konjunkturstimulans men att vi satte ett stoppdatum innebär ju inte att vi inte tar till åtgärden igen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.