tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Älvsbyhus pausar tillverkningen i Finland

Publicerad: 14 september 2023, 08:40

Kent Johansson, vd Älvsbyhus.

Foto: Petra Alvstrand

Älvsbyhus flyttar den husproduktion som skett vid företagets finska anläggning till fabriken i Älvsbyn. Orsaken är den vikande försäljningen som även nått grannlandet, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetÄlvsbyhusbostadsbyggandebostadsutveckling

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Älvsbyhus etablerade fabriken i finska Kauhajoki söder om Vasa år 2005. Sedan dess har anläggningen producerat 50-100 småhus årligen. Men nu är det slut, åtminstone på ett tag.

Företaget som är Sveriges största småhustillverkare har beslutat att från och med årsskiftet pausa produktionen i Finland och förlägga den till fabriken i Älvsbyn istället.

– För att öka effektiviteten i produktionen och kunna bibehålla marknadens bästa huspris till alla våra kunder så kommer vi att flytta hem produktionen från Kauhajoki till vår Älvsbyfabrik från och med årsskiftet, säger Älvsbyhus vd Kent Johansson i en kommentar.

Läs också: Älvsbyhus lever på gammal orderstock: ”Men innan snön faller behöver vi se ökad försäljning”

Orsaken till greppet är enligt Älvsbyhus vd Kent Johansson att nedgången i försäljning nu även nått grannländerna Norge och Finland.

– Den finska marknaden har varit svag under ett antal år tillbaka och för 2023–2024 ser vi en fortsatt nedgång på marknaden framför oss, säger han.

Planen är att fabriken i Kauhajoki ska kunna iordningsställas för omstart "när den nordiska småhusmarknaden vänder" som det heter i pressmeddelandet. Den finska försäljningsorganisationen kommer att finnas kvar som tidigare under varumärket Älvsbytalo.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev