måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Analytiker: "Byggkonjunktur fortsätter plana ut"

Publicerad: 26 mars 2018, 14:36

Bostadsbyggandet nådde sin kulmen under 2017. Foto: Elin Bennewitz Grafik: Mattias de Frumerie

Två färska rapporter förutspår en utplanad byggkonjunktur under 2018 och 2019 där bostadsbyggandet minskar och lokalbyggandet och renoveringarna ökar.

Ämnen i artikeln:

Prognoscentretbyggkonjunkturbyggmaterial

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Boprisraset i höstas fick vissa analytiker att flagga om en vikande byggmarknad, men under våren har det kommit några rapporter som pekar om en stabil byggmarknad. I dag kom två rapporter som går talar om avmattning och osäkerhet, men också ett mått av stabilisering.

Analysföretaget Prognoscenter hävdar i en färsk rapport att byggkonjunkturen befinner sig på toppen och att den kommer att ligga stabilt under året då bostadsbyggandet minskar vilket kompenseras av ett ökat byggande inom lokaler och att renoveringarna blir fler.

Joel Jönsson, marknadsanalytiker på Prognoscentret, stämmer in i analytikerkören som säger att bostadsbyggandet minskar till följd av boprisfallet.

- Nya kreditregleringar och det faktum att allt fler banker skärpt sina inkomstkrav vid bostadslån har resulterat i att färre kan ta sig in på bostadsmarknaden eller byta bostad. Samtidigt har byggandet ökat vilket leder till ett större utbud under 2018. Sammantaget pressar detta bostadspriserna vilket leder till minskat byggande av bostadsrätter, säger Joel Jönsson i ett pressmeddelande.

Prognoscentrets analys är att bostadsbyggandet fortsätter att minska under 2019 för att stabiliseras under året. Ett ökat byggande av hyresrätter spås dock motverka det minskade bostadsbyggandet.

- En stark svensk ekonomi, fortsatt låg ränta och rådande demografiska förutsättningar gör att byggandet av både samhällsfastigheter och kommersiella lokaler fortsätter att öka i år. Likaså ökar renoveringarna, bland annat på grund av nya behov inom handels och kontorsfastigheter, säger Joel Jönsson.

Från byggmaterialhandeln är signalerna likartade, enligt en analys från Industrifakta. De senaste årens kraftiga uppgång bryts, för att plana ut. Branschomsättningen under 2017 visar på en ökning med 1 procent.

Jenny Ingelström, analytiker på Industrifakta, gör en liknande bedömning som kollegan på Prognoscenter.

– Vår konjunkturrapport visar att den samlade volymen av husbyggnadsinvesteringar och underhåll troligen ligger kvar på 2017 års nivå, skriver hon i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev