tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Analytikern om byggjättarnas vinstvarningar

Publicerad: 19 oktober 2018, 10:06

Albin Sandberg, analytiker på Kepler Cheuvreux, uttalar sig om de nedskrivningar som både Skanska och NCC har gjort denna vecka.

Skanskas sjönk kraftigt efter nyheten om vinstvarningen kom under torsdagskvällen. "Sverigemarknaden går bättre än förväntat och jag tror inte detta kommer påverka Skanska på hemmaplan", säger analytikern Albin Sandberg.

Ämnen i artikeln:

Skanskabyggkonjunktur


– Problemen i USA är inte nya, det är sjätte kvartalet med nedskrivningar. Men många på aktiemarknaden hade nog hoppats att med en ny ledning så skulle de ha sett det värsta men så verkar inte vara fallet, säger Albin Sandberg, analytiker på Kepler Cheuvreux.

Utvecklingen reflekterar enligt honom de långa kontrakt och fastprisavtalen mot kund som är grunden i byggbranschen.

– Juridiskt så är det tuffare i USA än i andra länder vad gäller möjligheterna att dra sig ur.

Läs mer: Lägre resultat för Skanska

Även om Trump-effekten med utlovad satsning på ökade investeringar i infrastruktur har uteblivit så borde USA-marknaden kunna gå bättre, anser Albin Sandberg.

– Bygg brukar korrelera med BNP och konjunkturen i USA ser bra ut för övrigt. Det finns efterfrågan men Skanska har inte kunnat leverera på det de redan har tagit in.

Historiskt har USA stått för runt 40 procent av omsättningen för Skanska. Nu är alltså fallet annorlunda och det är hemmamarknaden Sverige som istället går som tåget.

– Att hemmamarknaden går bäst känner jag igen från ett antal stora byggentreprenörer, YIT, NCC och Veidekke är några exempel. Jag tror att skälet är att företagen kan hemmamarknaden bättre och förstår riskerna bättre. Skanska i Sverige har nästan alltid levererat bra, säger Albin Sandberg.

Kommer Skanskas nedskrivningar att få några effekter i Sverige och för de som är anställda här?

– Nej det tror jag inte, tvärtom så går det bra i Sverige just nu.

Bostadsmarknaden i Sverige visar en markant uppgång. Positivt i Skanskas rapport anser Albin Sandberg också är att nästan alla andra verksamheter i Skanska går bättre än förra året.

– Särskilt Polen och Skanska UK visar bra resultat.

Kassaflödet är bättre än förra året och nettoskulden lägre, upplyser Albin Sandberg.

– Rent finansiellt ser det bra ut men aktieägarna är oroliga just nu, de vill inte sitta här i mars igen och prata om samma problem. Utdelningen har alltid varit viktig för Skanska och de har inte sänkt sin ordinarie utdelning sedan 2002. Men får aktieägarna ett besked om att utdelningen kommer att hållas tror jag att aktien vänder upp igen.

Samma sak hände med NCC tidigare denna vecka.

– NCCs kurs föll 10-11 procent men repade sig när kommentaren om att de trodde att de skulle kunna hålla utdelningen kom.

NCC gjorde i veckan nedskrivningar på 1,6 miljarder kronor och annonserade 200 miljoner i extra omstruktureringskostnader. Skanskas nedskrivningar ligger på 1,3 miljarder kronor, varav 400 miljoner kronor tas från goodwill i processen med att lämna den amerikanska energisektorn.

NCCs finansiella problem är i praktiken större än de som nu annonserats för Skanska, enligt Albin Sandberg.

– NCCs stora belopp var en överraskning även om alla var förberedda på nedskrivningar. NCC verkar också på en mer begränsat marknad än Skanska så på så vis är deras problem mer omfattande, konstaterar Albin Sandberg.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev