Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Anders Borg: "Stöd behövs om byggsektorn tvärbromsar"

Publicerad: 8 maj 2020, 13:38

Anders Borg spår att byggsektorn kommer att behöva nytt ekonomiskt stöd framöver. Foto: Peter Knutson / Anders Siljevall

På torsdagen höll Fores sin första digitala Reformpub om coronakrisens effekt på ekonomin. På plats fanns förre finansministern Anders Borg som sa att fler åtgärder krävs om bygg- och fastighetssektorn bromsar väldigt snabbt.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Anders Borg inledde samtalet med att påpeka att de långsiktiga konsekvenserna av coronakrisen kommer att slå hårt mot landets ekonomi på grund av ökade skulder och arbetslöshet.

– Vi har flera år med låga investeringar framför oss. De som har handelsfastigheter kan redan på kort sikt vänta sig en nedgång på 10–30 procent.

LÄS MER: NCC uppmanar till modiga beslut i krisen

När kapitalstocken sjunker väntar också en period av svagare produktivitet.

– Vi har en väldigt stor sektor med bygg och fastigheter som befinner sig lite mittemellan. Just nu ser vi en stor börsnedgång på aktierna, men vi har inte sett samma kollaps i olika mätningar om framtidstro, säger Anders Borg.

LÄS MER: Positiva toner om regeringens tredje krispaket

Anders Borg tycker att regeringens krispaket är bra och förväntar sig fler liknande åtgärder i höst.

– Regeringen har agerat klokt och behöver nu ta ett steg tillbaka och titta på vad som behöver göras. Om byggsektorn bromsar väldigt snabbt, så måste man gå in med stöd för renoveringar av lokaler i offentliga fastigheter och annat.

Först väntar en fas där man måste stötta efterfrågan, för att därefter ta itu med mer långsiktiga frågor, enligt Anders Borg.

– Politiken står inför svåra avvägningar.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev