Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Anpassning ledord för slimmat JM

Publicerad: 11 februari 2009, 12:41

Mindre lägenheter, hyresrätter och äldreboenden ska ta ett nerbantat JM genom lågkonjunkturen, berättade vd Johan Skoglund, när han förklarade förra årets resultat för analytikerna.– En av våra stora styrkor är förmågan att anpassa oss.


Att sötebrödsdagarna är över för denna gång är tydligt när bostadsbyggaren JM summerar 2008. Minskande intäkter, färre projektstarter, färre anställda och färre sålda lägenheter till lägre priser är ett faktum.

– Vi har sänkt priset mellan 0-15 procent på våra bostäder. I enstaka fall mer än 15 procent, berättade Johan Skoglund.

Resultatet fjärde kvartalet 2008 belastas också av ett antal nedskrivningar av exploateringsfastigheter i Köpenhamn och Stockholm till ett sammanlagt värde av 320 miljoner kronor och av kostnader i samband med personalminskningen, cirka 70 miljoner kronor, det fjärde kvartalet 2008.

Av de nära 600 anställda som varslats om uppsägning under hösten kommer de flesta att få sluta första kvartalet i år. I första hand är det de som är 62 år och äldre som fått gå.

– Det vi planerar för är att behålla kompetensen, men ytterst är det marknaden som styr.

I samband med bokslutet meddelade JM också förändringar i koncernledningen. Ledningsgruppen minskas från 11 till 9 personer. Bland annat träder Anders Wahrer ur koncernledningen och blir ny chef för JM Danmark. Förändringarna är ett led i att bättre kunna koordinera omställningarna i utlandsverksamheten.

Under fjärde kvartalet förra året försvagades bolaget på alla sina marknader. Värst ser det ut i Danmark, Finland och den krisdrabbade Göteborgsregionen. När det trots allt rör sig något – om än i ultrarapid – i övrigt, så är det helt dött på dessa marknader.

– Här kommer vi att vara försiktiga under 2009, sa Skoglund.

JM är mycket beroende av vad som händer i samhället i övrigt. Att kunderna, bostadsköparna, har arbete och kan ta lån till nya bostadsköp, liksom bankernas utlåningsräntor, är avgörande.

Sänkta räntor har lockat fler till visningarna i januari men kunderna är fortfarande avvaktande. En ljuspunkt är att det blivit lite lättare att få finansiering, tycker Johan Skoglund.

– Vi har nyligen fått två nya stora kreditiv, men det krävs mer eget kapital idag, säger han.

Själva ska JM, enligt Johan Skoglund, lägga all kraft på det de kan påverka; producera till lägre kostnad, bli duktigare på utland, ha ”snyggare” lägenhetsvisningar bland annat.

Att bygga fler hyresrätter och äldrebostäder är en strävan för att hålla verksamheten uppe.

– Vi kommer att försöka hitta fler hyresrättsaffärer under året. Vi kommer också att rita om en del av våra bostäder. De kanske är för stora och för dyra, sa Skoglund.

Några nya markförvärv är det inte tal om i år.
– Men vi ska vara snabba att sätta igång rätt projekt när det vänder, sa Johan Skoglund som anser att det finns ett underliggande behov av nya bostäder i Sverige.


JMs koncernledning från och med nu:

Vd
Johan Skoglund

Koncernstaber
Claes Magnus Åkesson, Ekonomi-, Finans och IR
Urban Lilja, Juridik och Exploatering
Helene Hasselskog, Personal
Lennart Henriz, Verksamhetsutveckling
Zdravko Markovski, Marknadskommunikation och Affärsutveckling
Sören Bergström, Inköp

Affärsenheter
Zdravko Markovski, JM Bostad Stockholm
Sören Bergström JM Bostad Riks
Anette Frumerie JM Produktion och JM Utland (affärssegment)
Thor Olaf Askjer, JM Norge


JM i siffror 2008:

- Intäkterna minskade med 4 procent till 12 229 mkr (12 731) och antal sålda bostäder minskade till 1 871 (3 880).

- Resultatet före skatt minskade till 1 052 mkr (2 297) och årets resultat efter skatt minskade till 818 mkr (1 665). Resultatet belastas med nedskrivningar av exploateringsfastigheter om 320 mkr (0). Rörelsemarginalen minskade till 8,9 procent (18,1)

- Fastighetsförsäljningar om 748 mkr (653) gav ett resultat om 73 mkr (182)

- Räntabiliteten på eget kapital för de senaste tolv månaderna uppgick till 22,9 procent (44,5). Resultatet per aktie under året uppgick till 9,50 kronor (18,30)

- Koncernens kassaflöde inklusive nettoinvestering i fastigheter uppgick till 101 mkr (1 826).

- Styrelsen föreslår 0 kronor (5,50) i utdelning för 2008 i avvaktan på en normaliserad likviditetsförsörjning från banksystemet till nystartade projekt.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.