Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Arbetslösheten inom bygg sjunker men statistiken hänger inte med

Publicerad: 10 december 2015, 16:11

Trots att de flesta nyutexaminerade inom byggbranschen får jobb direkt, syns det dåligt i Arbetsförmedlingens sysselsättningsstatistik.

Foto: Mattias de Frumerie

Sverige går för högtryck och arbetslösheten är på väg nedåt, enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos. Även om byggbranschen har massor att göra speglar det paradoxalt nog inte av sig i sysselsättningsstatistiken, men det handlar antagligen om att branschen är inne i en strukturomvandling vilken får statistiken att halta.

Ämnen i artikeln:

Arbetsförmedlingenbyggkonjunkturnybyggnationarbetslöshet

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Tillväxten i byggbranschen är närmast explosiv. Till exempel ökade bostadsinvesteringarna med 26 procent under tredje kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Enligt Boverket byggstartas 48 000 bostäder i år och denna siffra väntas öka till minst 53 500 nästa år. Trots detta ökar inte sysselsättningen nämnvärt i byggbranschen, enligt Arbetsförmedlingens (AF) senaste rapport.

Anledningen till detta står troligen att finna i hur statistiken är gjord. Både Arbetsförmedlingen och Sveriges Byggindustriers branschekonom Johan Deremar uppger att den sysselsättningsökning som kommer via bemanningsföretag och utländsk arbetskraft i Sverige inte kommer med i AF:s statistik. Enligt den nya rapporten kommer sysselsättningen inom bygg att minska med 3 000 personer under 2015 för att öka med 2 000 personer nästa år.

– Vi får inte riktigt ihop det och det är ingen som riktigt har bra koll på hur sysselsättningen utvecklas inom byggbranschen. Vår bransch har en tillväxt på omkring 10 procent i år och 15 procent i fjol. Ändå ser det ut som sysselsättningen ligger stilla. Den troliga förklaringen är främst att antalet anställda ökar, men att den ökningen ligger inom bemanningsföretagen, säger Johan Deremar.

Han säger också att de som nu är inskrivna som arbetssökande inom bygg på AF främst är de som är svårast att anställa av olika skäl.

– Har du utbildning inom bygg i dag får du jobb direkt. Vi upplever att det är brist på arbetskraft inom byggsektorn, säger Johan Deremar.

AF skriver att ” den fortsatt starka byggkonjunkturen talar för att sysselsättningen vänder upp och ökar under 2016. Samtidigt innebär sannolikt inslagen av utländska företag och byggarbetare samt bemanningsföretag även fortsättningsvis att den starka konjunkturen inte fullt ut får genomslag i sysselsättningsstatistiken.”

Arbetsförmedlingen har undersökt hur stor andel av byggföretagen som tror att de kommer att nyanställa under 2016. Hela 40 procent svarade ja på den frågan. Under de tre första kvartalen i år var i genomsnitt 301 000 personer anställda inom branschen, enligt AF:s rapport.

Arbetslösheten i Sverige i stort väntas sjunka från 8,0 procent 2014 till 6,5 procent 2017, enligt AF:s rapport.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev