Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Arenabygge med förhinder

Publicerad: 30 maj 2012, 12:42

Det har gått troll i Stockholms arenabyggen. Nationalarenan i Solna har stått i centrum för en korruptionsrättegång. Nu har stombyggaren i Stockholmsarenan gått i konkurs.


I slutet av mars kom beskedet att Stockholmsarenan blir tre månader försenad på grund av problem med leveranser till betongstommen. Nu har stombyggaren gått i konkurs. Peab lovar att det inte blir någon ytterligare försening.

Konkursansökan från stombyggaren Betongmästarna Sverige inkom till tingsrätten i Luleå den 23 maj. Peab och Betongmästarna har inte kunnat komma överens om ekonomin i arenabygget.

Enligt Betongmästarna har förutsättningarna i projektet förändrats radikalt sedan man åtog sig uppdraget att bygga stommen.

– Förutsättningarna när det gäller projektering, tider och samordning är inte de som vi blev lovade, säger Betongmästarnas vd Rolf Skoog.

Peab har medgett att förutsättningarna vid arenabygget har varit svårare än man kunde förutse och har tagit hänsyn till det när man har betalat Betongmästarna.

Men enligt Betongmästarna har den betalningsmodellen upphört att fungera.

– Därmed har det uppstått en tvist mellan oss och Peab. Vi anser att Peab är skyldigt oss tiotalsmiljoner kronor. Följden blir att mer än halva vårt aktiekapital är förbrukat och då är konkurs det enda som återstår, säger Betongsmästarnas styrelseordförande Jan Jansson.

Stockholmsarenan ska ägas av Stockholms stads dotterbolag SGA fastigheter. Både Peab och SGA fastigheter meddelade i mars att arenan ska vara klar i juli 2013, tre månader senare än vad som sas tidigare. Niclas Brantingson, presskontakt på Peab, lovar att det inte blir någon ytterligare förening:

– Arenabygget påverkas inte alls av konkursen. Färdigställandet kommer att följa den tidplan som finns, med öppning i juli 2013.

I mars utbröt ett öppet gräl mellan Betongsmästarna och Peab om vem som bar skulden till förseningen, se Byggindustrin 12/2012.

Under 2010 var Betongmästarna Sveriges resultat ett minus på 14,6 miljoner kronor på en omsättning på 269,9 miljoner kronor.

I årsredovisningen står det att resultatet belastades hårt av förluster i några projekt och att den stränga vintern det året innebar extra kostnader.

Betongmästarna Sverige hade då omkring 120 anställda. Bolaget ingår i en finländsk koncern.

BOLAGETS STÖRSTA UPPDRAG

Peab är totalentreprenör i Stockholmsarenan. Arbetet med arenans betongstomme är Betongmästarna Sveriges största uppdrag genom tiderna, värt 250 miljoner kronor.

Stomleveransen omfattar bärande pelare, balk, väggar, bjälklag och ytterväggar.

Stockholmsarenan ska ha 30 000 sittplatser. Byggherre är Stockholms stad genom dotterbolaget SGA Fastigheter.

Kostnaden för Stockholmsarenan beräknas av Stockholms stad till omkring 2,7 miljarder kronor.

BJÖRN DICKSON, bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.