lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Arkitektföretagen drar åt svångremmen – säger upp personal

Publicerad: 14 februari 2023, 09:03

Elin Lydahl, förbundsdirektör Innovationsföretagen.

Konjunkturen drabbar arkitektföretagen hårt i form av minskade orderingångar och tvingar dem till uppsägningar, visar en rapport från Innovationsföretagen.

Ämnen i artikeln:

SvepetInnovationsföretagenbyggkonjunkturbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationvarsel

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Dystra tider stundar för arkitekt- och ingenjörsföretagen. Det konstaterar branschorganisationen Innovationsföretagen i sin senaste konjunkturrapport.

Så mycket som 40 procent av förbundets medlemmar väntar sig en minskad orderingång under det närmaste halvåret. Bortsett från pandemiåret 2020 är det ett tydligt trendbrott: det är första gången sedan 2009 som andelen företag som väntar sig en minskad orderingång är större än de som väntar sig en ökad.

Läs också: Branschexperten spår ny arkitektkris: ”Tror arbetslösheten kommer gå upp en hel del”

En tredjedel av arkitektföretagen uppger i rapporten att de behövt minska sin personalstyrka under det gångna halvåret. Samtidigt säger en tredjedel att de kommer att behöva säga upp medarbetare även det kommande halvåret.

– Inbromsningen beror framför allt på minskad efterfrågan från delar av fastighetssektorn. Byggande av bostäder, kontor och andra kommersiella lokaler är områden som drabbas hårt av den nuvarande konjunkturnedgången. Hos arkitektföretagen syns redan lägre beläggning och flera projekt har stoppats, säger Elin Lydahl, förbundsdirektör Innovationsföretagen, i ett pressmeddelande.

Investeringssignalen

Innovationsföretagens återkommande marknadsundersökning för innovationssektorn.
Den redovisar aktuell information om beläggning samt förväntningar på framtida orderläge, prisutveckling och anställningsbehov.

Källa: Innovationsföretagen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev