Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

"Attefall borde läsa på bättre"

Publicerad: 30 mars 2011, 12:18

Kommunernas markpriser omöjliggör billiga bostäder, menar Industrifaktas Rolf Persson.


Bostadsminister Stefan Attefall förde ett resonemang kring det alltför låga svenska bostadsbyggandet på Byggherrarnas årskonferens förra veckan. I princip köper Stefan Attefall kommunernas förklaringsmodell. Det vill säga, det låga byggandet och de relativt höga boendekostnaderna beror i första hand på för höga produktionskostnader.

– Det är bara att titta på kurvorna över tiden för byggprisindex kontra konsumentprisindex. Byggprisindex ökar snabbare och kommunerna anser att detta, följt av alltför många överklaganden och svårigheter att få fram tillräckligt attraktiva detaljplaner, är de största hindren för bostadsbyggandet, säger Stefan Attefall.

Marknadsanalytikern Rolf Persson på Industrifakta menar dock att bostadsministern borde göra sin hemläxa bättre.

– Attefall undrar varför byggkostnaderna ökar mer än KPI. Han borde läsa på bättre. De största ökningarna härrör från de kommunala prisökningarna på mark. En lägenhet i exempelvis Hammarby Sjöstad i Stockholm vidhäftas en kostnad på en miljon kronor redan innan man hunnit sätta spaden i marken. Och förklaringen är markpriset, säger Rolf Persson.

Rolf Persson passade också på att leverera en konjunkturprognos, även om han menar att det sällan varit så svårt att göra en marknadsbedömning som just nu. Och han är skeptisk till mediala glädjetoner och talet om en svensk tigerekonomi.

– Vi har haft en snabb återhämtning. Frågan är om det har gått för snabbt. Har vi de muskler som krävs för att klara perioden 2012 till 2014? Vi har i och för sig väldigt bra tillväxt och ligger i toppskikten i västvärlden. Men om Sverige är en tigerekonomi så är det i så fall en väldigt liten tiger, säger Rolf Persson.

Rolf Persson tror att de samlade svenska bygginvesteringarna kommer att fortsätta öka fram till 2013 och att marknaden sedan går in i en avmattningsfas fram till 2015.

– I fjol hade vi en total byggvolym på 305 miljarder kronor och enligt våra beräkningar kommer vi under 2013 att toppa på en nivå på drygt 330 miljarder konor. Frågan är om vi har kapacitet för mer. Alla som försöker rekrytera i dag vet hur landet ligger, säger Rolf Persson.

En avgörande faktor för de närmaste årens marknadsutveckling är räntan. Den rörliga boräntan som för ett och ett halvt år sedan kunde ligga på 1,5 procent kan mycket väl ligga på 6 procent om ett och frågan är då hur det påverkar bostadspriserna.

Det finns även en rad orosfaktorer i omvärlden - Nordafrika, Mellanöstern, Japan.

– Det är så gott som omöjligt att förutspå vad som kommer att hända på den världspolitiska scenen. Men vissa saker känner vi till, nämligen de strukturella drivkrafterna för den svenska byggmarknaden, säger Rolf Persson.

De tunga drivkrafterna är, enligt Rolf Persson:
• Energieffektiviseringen där energianvändningen i fastighetsbeståndet ska halveras fram till 2050.
• Förnyelsebehoven inom bostadsbeståndet och infrastrukturen.
• Ökade krav på moderna och effektivare lokaler.
• Rot-avdraget.
• Den alltmer akuta bostadsbristen i storstäderna.

– Bostadsbristen är kanske det största problemet. Det fattas utan vidare upp emot 150 000 bostäder redan i dag och behoven ökar snabbt med nya stora ungdomskullar. Detta hämmar sysselsättningen. Jobben finns i storstäderna men ungdomar kan inte flytta dit eftersom de inte kan få tag i bostäder, säger Rolf Persson.

– Allt talar för att bostadsbristen i Stockholm kommer att vara ännu värre om fem år. Vi kommer helt enkelt inte att fixa det bostadsbyggande som krävs, det vill säga uppåt 40 000 lägenheter per år. Tyvärr, inte en chans, säger Rolf Persson.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.