Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Avmattning på småhusmarknaden

Publicerad: 15 oktober 2008, 10:22

Prisuppgången på småhus har stannat sedan i somras, enligt statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB. Men på årsbasis ligger huspriserna 3 procent högre än 2007.


Avmattningen på småhusmarknaden märks också tydligt när man studerar prisförändringarna under det senaste året. Trots ett par procents prisuppgång är detta den är den lägsta ökningstakten på tolv år, sedan 1996.

I storstadsområdena är prisnivåerna stabila. I Stor-Stockholm och Stor-Göteborg har huspriserna stigit med 1 procent både på årsbasis och mellan de senaste tremånadersperioderna.

I Stor-Malmö har priserna sjunkit med 1 procent på årsbasis men stigit med 2 procent mellan de senaste jämförelseperioderna.

Bara i två län Västernorrland och Norrbotten ligger genomsnittspriserna under miljonen. I riket var genomsnittspriset för en småhusfastighet under juli-september 1 834 000 kronor. I Stor-Stockholm har medelpriset nu passerat 3,5 miljoner.

Den senaste statistiken från SCB speglar inte vad som hänt på marknaden de senaste veckornas turbulens och finansiella kris.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.