Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Bättre än väntat för NCC

Publicerad: 20 augusti 2009, 13:32

NCC presenterade ett betydligt bättre andra kvartal än vad analytikerna räknat med. Före skatt landar NCC på resultatet 729 Mkr (883) för andra kvartalet. Analytikerna hade räknat med 441 Mkr. Kassaflödet var bättre under första halvåret i år jämfört med fjolåret och den finansiella ställningen stabil.


Men trots detta var det knappast klackarna i taket när koncernchef Olle Ehrlén presenterade siffrorna förra veckan. De nordiska marknaderna ser fortsatt svaga ut under både 2009 och 2010, möjligtvis med undantag av infrastruktursektorn och offentliga husinvesteringar.

Orderingången har minskat med 32 procent under första halvåret och orderstocken är nu nere på 35 miljarder kronor jämfört med 46,2 miljarder för ett år sedan. Omsättningen ligger fortfarande rätt stabilt – 25 miljarder kronor första halvåret (27) – men den minskade orderingången kommer att generera mindre volymer fram över och detta kommer även att påverka NCC:s organisation.

– Vi hittills lyckats bra med att anpassa omkostnaderna till volymnedgången. Hittills har 2 900 anställda sagts upp och neddragningarna kommer att fortsätta i takt med att volymerna faller, säger Olle Ehrlén.

– Vi räknar med en fortsatt anpassning av organisationen under 2009 och kanske även under hela 2010.

NCC bedömer bostadsmarknaden som fortsatt svag och räknar med fallande priser, trots en viss stabilisering under andra kvartalet. NCC har inte byggstartat några nya bostäder i Sverige under det andra kvartalet. Totalt har man startat 127 bostäder på den svenska marknaden jämfört med 246 under första halvan i fjol. Försäljningen har gått bra, åtminstone på den svenska marknaden även om lönsamheten är naggad i kanten.
Under april till juni sålde NCC 519 bostäder i Sverige (282) och hade vid ingången till juli endast 71 lägenheter osålda.
– Man kan konstatera att vårt rabatterbjudande ”ett rum på köpet” har gett bra resultat. I grova slängar motsvarar det en rabatt på 10-15 procent, säger Olle Ehrlén.

NCC har också lyckats sälja projekt med 142 lägenheter till investorer på hyresrättsmarknaden.

Inklusive Norden, Baltikum och Tyskland har NCC startat 321 bostäder under första halvåret (1 180). Vid månadsskiftet juni/juli pågick produktion av 2 982 bostäder (5 891) – där 68 procent är sålda och 32 procent osålda.
Benägenheten att starta nya bostadsprojekt är just mycket låg.

– Det är flera förutsättningar som måste vara på plats för att vi ska starta projekt. Vi ska utifrån vettiga kalkyler kunna sälja utan rabatter, vi ska ha en god förförsäljning för att minimera riskerna och det ska röra sig om objekt som vi känner har en lång och stabil attraktionskraft. De svenska och norska marknaderna ligger närmast, men här måste vi pressa ner kostnaderna genom att ännu bättre utnyttja våra plattformat och inköpsstrategier, säger Olle Ehrlén.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.