Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Bättre än väntat för Skanska

Publicerad: 26 juli 2010, 07:01

Orderingången, med NKS-projektet i spetsen, lyfte under de första två kvartalen.


Skanskas resultat för det andra kvartalet blev bättre än väntat. Vinsten efter finansnetto på 1 462 Mkr var klart bättre än vad analytikerna väntat och orderingången på 46,8 miljarder kronor är 24 procent bättre än vid samma tid i fjol. I potten ligger då bland annat Nya Karolinska Solna ­- det största projektet någonsin i Skanskas historia.

Omsättningen uppgick till 30,5 miljarder kronor, jämfört med 34,900 miljarder ett år tidigare.

För hela första halvåret uppgick intäkterna till 56,3 miljarder kronor (65). I byggverksamheten minskade intäkterna med 20 procent i kronor och med 15 procent justerat för valutaeffekter.

Rörelseresultatet för koncernen under de sex första månaderna uppgick till 2 374 (2 057) Mkr, en förbättring med 15 procent. Rörelseresultatet i byggverksamheten minskade med 18 procent och uppgick till 1 693 (2 077) Mkr. Rörelsemarginalen förbättrades och uppgick till 3,3 (3,2) procent.

"Intäkterna under det första halvåret påverkades fortfarande negativt av den svaga orderingången under 2008 och 2009. Mot bakgrund av den goda orderingången under det första halvåret och marknadsutvecklingen uppskattar vi att det andra halvåret 2010 kommer att ha samma intäktsnivå i lokala valutor som motsvarande period 2009", skriver Skanskas koncernchef Johan Karlström i rapporten.

"Generellt har marknaden för husbyggnad förbättrats något, framförallt de nordiska marknaderna. Inom vissa husbyggnadssegment såsom sjukvård, utbildning och offentlig förvaltning är efterfrågan på byggtjänster relativt god. Anläggningsmarknaderna fortsätter att ha en relativt stabil utveckling på de flesta av våra marknader Vi ser dock ofta ett stort antal anbudsgivare på mindre och medelstora projekt, vilket innebär press på anbudsmarginalerna", skriver Johan Karlström.

Skanska är först ut med sin rapport av de börsnoterade byggarna. Veidekke (noterad i Oslo) släpper rapporten den 12 augusti. NCC kommer 19 augusti, JM 23 augusti och Peab 24 augusti.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.