Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Bättre än väntat i Rosengård

Publicerad: 1 juli 2013, 10:54

Utvecklingen i Rosengård, beträffande invånarnas sysselsättning, köpkraft och kompetens, går – trots all medial kritik – framåt. Det visar en rapport som Tyréns tagit fram åt Malmö stad, MKB, NRF Malmö, Investeror Partner och Swedbank.


Rapporten, Marknadsanalys Rosenkraft, är baserad på statistik i kombination med kvalitativa intervjuer med Malmöbor i Rosengård, företag och organisationer. Den visar att Rosengård under en tioårsperiod har haft en positiv utveckling sett till sysselsättning, köpkraft och den kompetens som näringslivet efterfrågar.

– Rapporten visar på en starkt positiv utveckling i Rosengård som överträffade både våra förväntningar och den bild av Rosengård som ibland förmedlas i media säger Robin Svensén, konsult på Tyréns som har genomfört marknadsanalysen. Visst ligger Rosengård lågt om man ser till kompetensutbud, hur många som har jobb och lönenivåer, men exempelvis har sysselsättningen ökat mer i Rosengård än i någon annan stadsdel i Malmö under 2000-talet.

Rapporten visar även på förutsättningar för fortsatta framsteg framöver, men pekar samtidigt på att den negativa bilden av stadsdelen är oförtjänt och försvårar utvecklingen.

Ett konkret exempel är att man ser hur områdets rykte påverkat bostadspriserna negativt.

– Det finns många utmaningar i Rosengård, men i vårt möte med boende och företrädare för företag och organisationer är det tydligt att det finns en stark tro på framtiden och en vilja att förändra områdets rykte, säger Madeleine Eneskjöld, beteendevetare på Tyréns.

Rapporten, Marknadsanalys Rosenkraft, genomfördes under våren 2013 och beställare är Malmö stad genom Rosengård stadsdelsförvaltning, NRF Malmö, Investor Partner, Swedbank och MKB.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.