Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

BI: Byggkonjunkturen är urstark

Publicerad: 29 mars 2017, 12:42

Konjunkturen i byggbranschen är mycket god.

Foto: Elin Bennewitz

Högkonjunkturen i svensk ekonomi avspeglas även i byggbranschen. Efter en kraftig uppgång i investeringarna stabiliseras byggandet nu på en hög nivå. Men det finns en viss risk för överhettning. Det visar en ny konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier.


Byggandet av flerbostadshus är fortsatt extremt starkt, enligt Sveriges Byggindustriers nationalekonom Johan Deremar. Även om själva tillväxttakten dämpas i bostadsbyggandet så bedömer Johan Deremar att det kommer det att ligga kvar på historiskt höga nivåer på kring 60 000 bostäder både i år och nästa år.

– Det som kan begränsa mest är kompetensbrist. Vi har redan medlemsföretag som tvingas tacka nej till uppdrag eller skjuta fram projekt för att man inte hinner eller kan få tag i rätt kompetens, säger Johan Deremar.

Förutom arbetskraftsbrist bromsar finansiella faktorer upp den inhemska efterfrågan.

– Det leder till en minskad inhemsk efterfrågan på bostäder, men det har mer en dämpade än avkylande effekt. Vi får en stabilisering på de här nivåerna, säger Johan Deremar.

Under prognosperioden som sträcker sig fram till 2018 väntas även anläggningsinvesteringarna komma igång ordentligt. Det handlar bland annat om tunnelbaneutbyggnad i Stockholm och om Ostlänken.

– Här finns dock fortfarande lite osäkerhet kring om vissa av projekten kommer att starta under prognosperioden. De har fortfarande inte beslutat om detta med höghastighetstågen till exempel så det finns vissa risker på projektnivå, säger Johan Deremar.

Byggkonjunkturen är god i hela landet. Men det finns en region som sticker ut. Och det är Kronobergs län där Växjö går väldigt starkt både vad gäller bostads- och lokalbyggandet. Och Stockholm sticker ut på grund av sin storlek, liksom Göteborg, där byggandet av Västlänken och en allmänt god konjunktur för den exporterande industrin skapar efterfrågan även på byggsidan.

När det orosmolnen är risken för överhettning till följd av kompetensbrist mest konkret. Samtidigt som kompetensbristen redan är påtaglig så minskar intresset för branschen bland barn och unga.

– Risken för den svenska byggsektorn är nog just nu mer att vi får en riktigt överhettning, säger Johan Deremar.

Övriga risker för byggbranschen ligger i omvärlden och i politiken. Valet i Frankrike, där Marine Le Pens protektionistiska och nationalistiska politik, på allvar skulle kunna innebära ett hot mot EU-samarbetet på riktigt liksom Berit-förhandlingarna som startade på onsdagen, innebär lite större men mer diffusa risker.

– Men jag tror inte att detta kommer att hinna få så stor påverkan under den här prognosperioden. Det händer nog inte så mycket innan det är färdigförhandlat, säger Johan Deremar.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.