Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

BI förutspår fortsatt stark marknad

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV PER HINDERSSON

Den positiva trenden på byggmarknaden står sig, trots smärre ränteoro. Det spår Sveriges Byggindustrier (BI) i sin senaste konjunkturprognos.

-Vi har upplevt ytterligare en förstärkning av marknaden under hösten. Räntorna är fortsatt låga och den inhemska efterfrågan, som särskilt gynnar byggandet, ser allt starkare ut. Det här gynnar bostadsbyggandet. Vi ser en uppgång på lokalbyggandet och en stark volymuppgång på anläggningssidan under 2006, säger Fredrik Isaksson, prognoschef på BI.

-Ränteläget stimulerar aktiviteten i byggsektorn, och även om riksbanken börjar höja räntan något tidigare än vi räknade med förut ser vi inte ränteuppgången som något hot mot utvecklingen det närmaste året. Tvärtom ser inflationen ut att bli fortsatt låg och det är ändå det som är det viktigaste målet med penningpolitiken, säger Fredrik Isaksson.

Summan blir, i BIs prognos, en ökning av bygginvesteringarna med 8 procent i år och ytterligare 4 procent under 2006. Den något svagare tillväxten under 2006 förklaras med att ökningstakten mattas något på bostads- och lokalbyggandet.

Lars Jagrén, BIs chefekonom:
-Årets tillväxt är anmärkningsvärd. Vi får backa bandet rejält för att hitta en årlig investeringsökning på 8 procent. Senast vi var i närheten var 1989 med 7,5 procent och senaste vi var uppe i 8 procent var 1964.
De senaste åren konjunkturlokomotiv för byggandet, bostäder, förväntas fortsätta öka sina investeringar men i långsammare tempo än tidigare. BI räknar med en igångsättning på 30500 lägenheter i år och 32000 under 2006. Den något nedskruvade prognosen baseras på en avmattning på bygglovssidan.

-Det kan bero på en seg planprocess. Det kan vara tecken på kapacitetsbrist. Å andra sidan ser vi inga tecken ännu på flaskhalsar eller ökande kostnadstryck ännu, säger Fredrik Isaksson.

I oktober 2005 var den öppna byggarbetslösheten 5,7 procent - en minskning med 1,4 procentenheter jämfört med hösten 2004. BI räknar med antalet sysselsatta ska öka med 12000 fram till utgången av 2006.
-Lönekostnadsutvecklingen ser hittills överraskande bra ut. Vi ligger stabilt både för tjänstemän och arbetare, ungefär i nivå med övriga industrin. En förklaring kan vara generella produktivitetsökningar genom en ökad industrialisering. I och med att vi kommer att se en viss förskjutning av investeringarna till det mer maskinintensiva anläggningsbyggandet, tror vi på en årlig produktivitetsökning på ungefär 2 procent. Det är historiskt högt för branschen, säger Lars Jagrén.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.