Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

BI spegellockoutar

Publicerad: 13 mars 2013, 15:11

Sveriges Byggindustrier, BI, har beslutat om en så kallad spegellockout från måndag den 25 mars, kl 06.00. Huvudskälet är att kunna skydda samhällsviktiga funktioner vid en eventuell strejk. – Vi behöver freda samhällsviktiga byggprojekt och säkerställa att vi kan ta vårt ansvar för byggindustrin, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.


Åtgärden har ingen betydelse för själva konflikten. Lockouten är enbart en spegel av Byggnads strejkvarsel vilket innebär att den omfattar samma medlemmar hos Byggnads och sker på samma grunder.

– Vi behöver på något sätt få Byggnads tillbaka till förhandlingsbordet för att lösa våra viktigaste frågor om arbetsmiljö samt ordning och reda. Det är också nödvändigt att vi tar byggbranschens framtid på allvar när det gäller moderna löneformer och klarare kollektivavtal. Det är viktigt för oss att vi får igång konstruktiva förhandlingar där både Byggnads och våra intressen behandlas med respekt, säger Ola Månsson.

Målet för Sveriges Byggindustrier är att nå fram till gemensamma lösningar som gynnar bägge parter. Byggnads har fortfarande möjlighet att dra tillbaka sitt strejkvarsel men genom spegellockouten får arbetsgivarna möjlighet att behålla en viss kontroll över processen. Känsliga byggen inom vård, äldreomsorg, barnomsorg, skola samt exportindustri ska inte behöva drabbas av en strejk. Sveriges Byggindustrier tar nu över det primära ansvaret för att bevilja dispens för de arbeten som omfattas av lockouten. Det är nu viktigt att kunna göra en första bedömning av vilka skyddsåtgärder som behövs, om en strejk kan innebära fara för liv eller egendom. Man måste även se över åtgärder för projekt som till exempel sjukhus, skolor, viktiga vägar och kollektivtrafik.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.