Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

BI utesluter fler än vanligt

Publicerad: 30 januari 2012, 13:06

När BI utesluter medlemsföretag beror det nästan alltid på obetalda medlemsavgifter.


Varje år utesluter Sveriges Byggindustrier, BI, ett 50-tal företag. Det motsvarar ett par procent av de drygt 3 200 medlemsföretagen.

– Vi behandlar drygt 500 ärenden per år. Då är det både inträden, utträden och överlåtelser. Statistiken för 2011 är inte klar än men under 2010 uteslöt vi totalt 70 företag, i samtliga fall berodde det på obetalda medlemsavgifter, säger Tomas Cadstedt.

Han uppskattar att antalet företag som uteslutits de senaste två åren är något högre än normalt. Förklaringen tror han ligger i det rådande konjunkturläget.

Tomas Cadstedt upplever inte att de skärpta medlemskrav som BI införde i slutet av 2010 haft någon större inverkan på antalet medlemmar. De nya kraven är bland annat att företag ska ha varit verksamma inom byggbranschen de senaste två åren, vara anslutna till ID-06 samt att ägare med avgörande inflytande ska ha klanderfri vandel.

– Vi har nekat ett antal nystartade företag inträde på grund av tvåårsregeln, men de nya kraven har inte resulterat i någon större skillnad för antalet utträden, säger Tomas Cadstedt.

När företag utesluts från BI är orsaken nästan alltid obetalda medlemsavgifter. Bara vid enstaka tillfällen har BI uteslutit företag på andra grunder.

– Men det går hand i hand. Ett företag som inte gör rätt för sig sköter ofta inte betalningen av sina medlemsavgifter heller, säger Tomas Cadstedt.

Ett exempel är byggföretaget Bala som uteslöts i november 2011. Företaget har under en längre tid varit i konflikt med Byggnads. Konflikten gäller bland annat oförsäkrade arbetare och utebliven övertidsersättning. Men uteslutningen från BI beror på obetalda medlemsavgifter.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News