Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Bim ändrar amerikanska byggsektorn i grunden

Publicerad: 21 juni 2011, 13:23

I takt med att byggvolymerna ökar igen efter recessionen och helt nya projekt planeras, tar bim allt större andelar inom den amerikanska byggsektorn. Samtidigt växer byggnadsinformationsmodellering nu starkt inom områden som infrastruktur, installationer och energisystem samt drift av fastigheter.


Den ekonomiska nedgången för byggsektorn håller nu äntligen på att släppa, sade Jay Bhatt, senior director vid Autodesk vid en internationell pressträff i Boston i april.


Mest illa ute har arkitektkåren och de stora arkitektföretagen varit. Praktiskt taget över en natt lades nybyggnadsprojekten på is när finanskrisen bröt ut sent 2007 och det är först 2011 som helt nya projekt så smått börjar ta form igen.


Men Autodesk som valde att inte säga upp folk när recessionen bröt ut 2007 står våren 2011 med en starkare produktportfölj än man någonsin fått fram tidigare, menar Bhatt. Detta gäller inte minst arkitekter som nu får en nylansering av Revit conceptual design.

– Det är så många faktorer som pekar i vår riktning. När byggsektorn brottas med frågor som hur man ska kunna minska på slöseriet, så gynnar det Autodesk. Och nu ser vi hur bim håller på att omforma hela sektorn, säger Jay Bhatt. Helt nya dimensioner.


Även om det kommer att dröja innan företagets gamla paradgren, arkitekt- och designprogrammen, återfår sina stora volymer i och med att efterfrågan på arkitektuppdrag fortfarande är svag, lägger företaget fortsatt stora resurser på området.


Bim gör att de olika delprogrammen för byggsektorn på olika sätt både är kopplade och beroende av varandra. Så finns det nära tekniska band mellan Revit conceptual design och programmet Conceptual energy analysis and energy design.


Autodesk har satsat stora resurser på att stärka sig på energiområdet under recessionen.


I Shanghai Towers som ska stå klart 2013 bidrar bim till en energirevolution, menar Jay Bhatt. Det är en högteknologisk byggnad med "dubbla skinn" som samlar vatten och tillverkar det mesta av den energi som används via vindkraft.


– Detta kunde aldrig ha gjorts utan bim. Byggnaden har designats, byggts och fastigheten drivs via bimprogram.

Just bim i fastighetsdriften är den senaste utvecklingen för Autodesk och är ett område med snabbt stigande efterfrågan.


Två andra affärsområden för Autodesks bimverktyg har också växt fram under våren. Det ena är att använda bim för att utveckla den optimala tunnelstrukturen för vägnätet, en tjänst som drivits fram av pressade politiker i Washington state.
Det andra området gäller US Air Force i Florida, där för första gången en av landets största flygbaser med alla dess byggnader och installationer kan miljöcertifieras enligt den stränga LEED-standarden med bim som verktyg.
För Autodesk är det i första omgången en affär i storleksordningen 26 miljoner dollar som kan växa till 166 flygbaser på sikt när flygvapnet nu integrerar alla företagets bimverktyg i sina arsenaler.

Ingenjörs- och konsultföretaget American Structure Point med 300 medarbetare har snart funnits i ett halvsekel. Med basen i Indianapolis, Indiana, har man specialiserat sig på byggandet av infrastruktur och de senaste åren på den tekniska projekteringen av extremt snabba racerbanor över hela världen och racetracks för bland annat Nascar i USA med bim-verktyg.


– Vi skapade en animerad modell av en existerande större vägkorsning i Carmel, Indiana och demonstrerade trafikflödena för de beslutande politikerna, säger vvd Jack Lashenk. På motsvarande sätt demonstrerade vi med bim-verktygen hur trafiken flyter i en planskild korsning med exakta beräkningar av hastigheter, minskade utsläpp. Det var så vi sålde in projektet. Politikerna behöver se resultaten av föreslagna förändringar åskådliggöras så att de kan förstå konsekvenserna och varför de uppstår.

Tre trender som gynnar bim:

1. Politiska krav att byggnader ska bli klimatneutrala och energieffektiva (EU 2019).

2. Ägarna efterfrågar bim tilldriften.

3. Byggföretagen som behöver bim för att klara av att göra goda affärer trots små marginaler.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.