Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Bimandet fortsätter att öka

Publicerad: 30 oktober 2012, 12:50

Suget efter bim ökar. Samtliga storbolag som Byggindustrin talat med (ett femtontal) på bygg- och konsultsidan säger att bim-användningen ökat påtagligt. De är också rörande överens om att bim genererar ökad lönsamhet i projekten.


– Det är ingen trend utan en utveckling många andra industrier redan gått igenom. Det är byggbranschens tid nu och medvetenheten om det ökar i för varje dag som går, säger Daniel Segenstedt, Skanskas bim-samordnare.

– Vi ser inga gränser. Faktum är att det var samma frågeställning kring cad för tio år sedan. Det här är helt enkelt den nya generationens projekteringsmodell, säger Åsa Bergman, vd för Sweco Sverige.

En rundringning till ett femtontal större byggföretag och konsulter ger en i princip entydig bild: Användningen av bim – bygginformationsmodeller – ökar stadigt, framför allt hos storbolagen och i större komplexa projekt.

Allt fler beställarorganisationer kräver nu bim-modeller.

– Det känns som att många beställare börjar förstå nyttan av bim. Vi tror att detta är rätt väg att gå och det är viktigt att arbetsprocesserna hänger med för att tidigt ställa rätt krav och därmed slippa kostsamt omarbete i ett senare skede, säger Fredrik Viklund, projektingenjör, Arcona.

Hos de projekterande konsulterna och arkitekterna har bim blivit en självklarhet. På entreprenadsidan är bilden mer splittrad. Mindre och medelstora byggare kommer sällan i kontakt med bim. Men storbolagen ser potantialen inte minst lönsamhetsmässigt. Det handlar då i första hand om egenutvecklade projekt, eller totalentreprenader.

Bim-nivåerna varierar mellan olika projekt. Det handlar om allt från 3D-modellering till 5D – samordning med övriga konsulter via informationsmodeller, mängdavtagningar från modeller, visualiseringar, "krockanalyser” med mera.

Rikard Appelgren, vd för WSP Sverige:

– Det lönar sig egentligen alltid med bim, men det förutsätter att man gör en korrekt bedömning av vilken nivå man ska lägga sig på. Det styr man upp i den tidiga planeringen tillsammans med kunden. Just den tätare samverkan man får är en av poängerna. Det bidrar till bättre förståelse mellan disciplinerna, mellan våra ingenjörer, arkitekter, kunder och entreprenörer.

Men att man annväder bim-programvarorna innebär inte att integrationen mellan de olika projekteringsdisciplinerna kommit lika långt.

Monica von Schmalensee, vd på White arkitekter:

– Nej inte idag, förutsättningarna finns där men arbetet bedrivs tyvärr på traditionellt sätt. Här skulle vi alla behöva bli bättre på att kommunicera, titta på nya sätt att arbeta och göra affärer. Mottagarna byggherrarna måste också vilja och förstå nyttan. Kalkylen går att styra på ett bättre sätt och det blir också ett sätt att arbeta och integrera energi och miljöfrågor.De stora byggarna ser en klar lönsamhetspotential genom att använda bim. Men det handlar då om projekt där man har styrkontroll – egenutvecklade projekt eller totalentreprenader.

I det här kontrollbehovet finns säkert en delförklaring till att bim-användningen hittills varit rätt marginell på den tunga anläggningssidan.

Det mesta är utförandeentreprenader, men nu är Trafikverket i full färd med att vrida om sina upphandlingsrutiner. Andelen totalentreprenader ska öka och när det gäller bim är ambitionen att 75 procent av alla projekt baseras på byggnadsinformationsmodellering.

Trafikverket investerar i runda slängar 50 miljarder kronor årligen i ny infrastruktur och hanterar uppemot 3 000 projekt årligen.

Österrikiskt ägda Strabag har en stadig fot på den svenska anläggningsmarknaden, men har inte börjat bima här ännu (något man dock gör på kontinenten).

Lars Nihlén, vice operativ chef på Strabag Sverige, håller på att göra sig beredd.

– Vi ska ta vara på den kompetens som finns inom Strabag centralt och sprida den. Men vi kommer också att fortsätta använda konsulter. Bim lönar sig inom alla projekt inom både bygg och anläggning. Det blir färre fel i handlingarna och stora vinster senare i drifts- och underhållsskedet. Det blir en bättre slutprodukt helt enkelt, säger Lars Nihlén.

Hos NCC använder man i dag bim i över 90 procent av de projekt där de själva påverkar projekteringen och där entreprenadsumman är över 20 miljoner kronor.

– Detta är ett av våra strategiska utvecklingsområden och NCC har under de senaste åren satsat stort på utbildning av flertalet av våra medarbetare. Vi har utarbetat metodik, processer och en organisation för virtuellt byggande som vi kontinuerligt utvecklar. Vi är på väg att införa virtuellt byggande som en naturlig del av vår dagliga verksamhet och genomslaget är mycket stort, säger Maria Freeny, ansvarig virtuellt byggande, NCC.

På Veidekke använder man bim, men för Viedekke är bim bara en del av det de kallar VDC (Virtual Design and Construction). Det handlar mera om att ha processen och organisationen i fokus. Målet är att försöka använda bim i alla projekt, men på olika nivåer.

– I arbetet med Veidekke Max, på husbyggnad, använder vi oss av full 5D-modellering. Det innebär att vi förutom 3D-grafiken även har kopplat kalkyl och tidplan till våra bim-modeller. För att komma dit vi är idag satte vi oss ner tidigt, innan den första Veidekke Max-projekteringen kommit igång, och gick igenom vad vi ville kunna få ut av våra modeller. När vi visste vad vi ville kunna få ut gick vi vidare och tog fram arbetsmetoder för att göra det möjligt. Arbetet har sedan förfinats med tiden, säger Fredrik Wincent, VDC-ansvarig, Veidekke.

Peab jobbar utifrån tre nivåer. En lägsta nivå som i princip ska gälla alla egenutvecklade projekt och totalentreprenader där man samordnar en 3D-modell, en andra nivå där man inkluderar mängdavtagning och en tredje nivå i 5D, med kalkyl och planering. Just nu jobbar Peab med ett tiotal projekt i den högsta nivån. Flaggskeppet är Mall of Scandinavia.

– Det känns som om vi har hittat rätt tekniskt med plattformar och så. Nu handlar det om bred kompetensutveckling, säger Andreas Furenberg, bim-strateg hos Peab.

Men hos mindre och medelstora byggare finns en mer skeptisk inställning. Snabbväxande Wäst-Bygg som i fjol omsatte knappt 1,2 miljarder kronor använder inte bim i något av sina pågående projekt.

– Trenden märks mer i media än i verkligheten. Fler byggherrar borde ställa krav på bim för att få fart på användandet, säger Mattias Klintbäck, affärsområdeschef bostäder på Wäst-bygg.

– Vi planerar att höja vår egen kompetens inom området.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.