Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

BKN vill att vi amorterar mer

Publicerad: 27 februari 2012, 14:51

De billiga bostadslånens tid är förbi, enligt BKN.


Tiden med billiga rörliga bolån är över och i förlängningen kommer rimligtvis bostadspriserna att justeras neråt. Det hävdar BKN, Statens bostadskreditnämnd, i sin senaste marknadsrapport.

– De korta svenska bostadslånen har varit exceptionellt billiga. Nu ökar bankernas finansieringskostnader till följd av tuffare kapitalkrav, vilket får till följd att bostadslånen blir dyrare, säger Alexandra Leonhard på BKN, som skrivit rapporten.

I rapporten jämförs den svenska bolånemarknaden med den danska och den tyska. Den tyska bostadsmarknaden har klarat sig utan bubblor. Här hänger man fast vid ett gammalt system med långa bindningstider, höga insatser och amorteringskrav. I Tyskland finns heller ingen möjlighet att dra av räntekostnaderna.

Den danska bolånemarknaden har också en lång tradition, mer än 200 år.

Marknaden liberaliserades för ett par decennier sedan och det introducerades lån med kortare bindningstider och amorteringsfrihet.

– Det nya danska systemet med rörliga räntor påminner om det svenska, men utvecklingen har varit mer dramatisk. Det danska skuldberget ökade enormt och här fanns en prisbubbla som sprack, säger Alexandra Leonhard.

I Sverige var bolånens andel av hushållens disponibla inkomster 50 procent 1994. I dag är motsvarande siffra 120 procent. Men det är ändå ganska måttligt jämfört med Danmark. Där är bolånens andel av de disponibla inkomsterna uppe i 250 procent. I Tyskland är motsvarande andel cirka 60 procent.

I Sverige har bolån med rörlig ränta varit extremt billiga, medan bundna lån varit exceptionellt dyra. Räntan är hög och det är dyrt att förtidsinlösa bundna lån. Drygt hälften av de svenska bolånen finansieras med en tremånaders rörlig ränta. I Tyskland har endast en halv procent av bolånetagarna lån med rörlig ränta. Lånen har istället ofta en löptid på över tio år.

– Vi pläderar för den tyska och för den gamla danska traditionen. Från BKN:s sida skulle vi vilja se bostadslån med längre bindningstider och att hushållen amorterar betydligt mer än i dag, säger Alexandra Leonhard.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.