Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Blandad bild i Skanskas bokslut

Publicerad: 6 februari 2009, 14:01

Det är ett dubbelbottnat bokslut för 2008 som Skanska visar upp. Å ena sidan riktigt tunga projektnedskrivningar i Finland, Tjeckien, Norge och framför allt i Storbritannien, kryddat med en allt svagare nordisk bostadsmarknad (särskilt i Finland) som i sin tur medför kostsamma personalnedskärningar. Å andra sidan visar man upp en rekordstark intjäningsförmåga på sina två nyckelmarknader Sverige och USA.


Det fjärde kvartalet har belastats med nedskrivningar och avsättningar på 1 266 Mkr för projektutvecklingsverksamheterna (649 Mkr), neddragning av personal (519 Mkr) och garantier i verksamheter som håller på att avvecklas (98 Mkr).

Summan av kardemumman blir att omsättningen ökade några procent till 144 miljarder kronor och i byggverksamheten steg intäkterna med 8 procent justerat för valutaeffekter. Men rörelseresultatet i byggverksamheten föll 15 procent till 3 761 Mkr och marginalen minskade därmed till 2,7 procent (3,4). Koncernens rörelseresultat dalade en aning till 4 086 Mkr (5 406).

Utfallet var en bit under analytikernas förväntningar, trots att rapporten inte innehåller några större överraskningar. Det nordiska bostadsbyggandet faller, husbyggandet saktar ner (även om det inte har stannat upp helt och hållet) och affärsområdet Construction (entreprenadverksamheten inom bygg och anläggning) ser starkt ut, trots de stora projektnedskrivningarna.
-Det kan vara skönt att ha en geografisk och sektormässigt balanserad portfölj, inte minst i tider som dessa, säger koncernchef Johan Karlström.

Och 2009?
-Vi lever i en helt ny verklighet om vi jämför med hur bilden såg ut för ett år sedan. Totalt sett räknar vi med ett volymfall på 10 procent under året. I Norden ser det ännu tuffare ut. Här tror vi på en 15-procentig minskning, där den största smällen kommer från den nordiska bostadsmarknaden. Marknaderna i USA och Storbritannien ser, i vårt fall, stabilare ut, säger Johan Karlström.

-Det vi ska göra nu är att sätta stenhårt fokus på våra kontaktflöden och risk management. Hålla tungan rätt i mun när det gäller nya investeringar, ha koll på våra presumtiva kunder så at de har betalningsförmåga slutändan och vara ytterst försiktiga med att starta nya projekt.
-En ljusglimt är att vi ser ett fortsatt starkt intresse för green construction på alla våra marknader. Det blir allt tydligare i Norden och i USA är den gröna efterfrågan ännu mer påtaglig. Vi ligger bra till på det här området, säger Johan Karlström.

Tittar man enbart på Skanskas svenska verksamhet så ser det inte så pjåkigt ut. Inom byggverksamheten landade rörelseresultatet på 1,6 miljarder kronor (1,3) för helåret och marginalen – trots kostnader för nedskärningar – på 5,3 procent. När det gäller bostadsutvecklingen är Sverige tillsammans med Tjeckien bäst i klassen (de andra visar röda siffror) med ett rörelseresultat på 219 Mkr (429) och en marginal på 6,8 procent (12,5).

Under det sista kvartalet i fjol var 2 408 lägenheter under produktion. Av dessa var 62 procent sålda i förväg. Av de lägenheter som färdigställdes under fjärde kvartalet (123 stycken) var 46 stycken fortfarande osålda vid årsskiftet.

SKANSKA BOKSLUT 2008
Intäkter totalt: 143,7 miljarder kronor (138,8)
Intäkter byggverksamhet: 139,5 (129,3)
Orderstock: 142,4 miljarder kronor (motsvarande 11 månaders produktion)
Rörelseresultat: 4,1 miljarder kronor
Nedskrivningar totalt: 1,3 miljarder kronor

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.