Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Blandade signaler från Konjunkturinstitutet

Publicerad: 26 maj 2014, 11:52

Konjunkturinstitutets barometerindikator föll med 3,6 enheter under maj månad. Men enligt Konjunkturinstitutets rapport är helhetsbilden mer positiv än vad indikatorfallet antyder.


Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Det är tillverkningsindustrin som står för merparten av nedgången. Även den privata tjänstesektorn visar en viss nedgång. Samtidigt steg konfidensindikatorerna för bygg- och anläggning, detaljhandel samt hushållen.

Inom bygg- och anläggning var uppgången 1,7 enheter. Därmed ligger konfidensindikatorn för bygg- och anläggning strax över det historiska genomsnittet. Konjunkturinstitutets undersökning visar att omdömena om orderstockens storlek blev mindre negativa och att sysselsättningsplanerna justerades upp något jämfört med månaden innan.

Samtidigt uppger företagen att orderläget i byggsektorn fortfarande är betydligt svagare än normalt och mer än hälften av företagen uppger att orderstocken är för liten. Bilden är i stort sett densamma för både hus- och anläggningsbyggare.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.