Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Blockerat Vaxholmsbygge ledde till konkurs för byggföretaget

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

L&P Baltic Bygg har gått i konkurs. Blockaderna mot deras byggen blev så ekonomiskt betungande att skulderna blev för stora. Bolaget har själva lämnat in konkursansökan.

-Blockaderna är den omedelbara orsaken till konkursen. De har inte kunnat fullfölja sina åtaganden, säger advokaten och Örjan Jarvin som utsetts till konkursförvaltare.

L&P Baltic Bygg är ett svenskt byggledningsbolag med lettiska ägare. Tidigare var det ett dotterbolag till Laval un Partneri, nu är det ett fristående bolag men med samma ägare.

Guntars Tiltins är ägare och vd i Laval un Partneri och han sitter i styrelsen för L&P Baltic Bygg.
Bolaget bildades för letternas Sverigesatsning och de hade flera projekt, bland annat ombyggnaden av en skola på Ekerö sommaren 2002.
Byggföretaget vann upphandlingen av om -och tillbyggnaden av Söderfjärdsskolan i Vaxholm på 25 miljoner kronor. De hyrde in lettiska byggnadsarbetare från Laval un Partneri men vägrade att teckna svenskt kollektivavtal. Bygget försattes i blockad av Byggnads och senare i sympatiblockad av ett flertal fackförbund.

Baltic Bygg tvingades överge det bygget och ersattes för det arbete man lagt ner, vilket motsvarade drygt fem miljoner kronor. Samtidigt försattes bolagets två andra byggen i Stockholm i blockad och i konkursboet finns bland annat en tvistig fordran från bostadsrättsföreningen i Djursholm med krav på förseningsavgifter.
Det rättsliga efterspelet till Vaxholmskonflikten berörs inte av konkursen eftersom det är det lettiska bolaget, Laval un Partneri, som driver rättsprocessen där de stämt Byggnadsarbetareförbundet och Elektrikerförbundet för blockaderna.

L&P Baltic Bygg hade inga anställda. Bolagets talesperson har tidigare varit projektkoordinatorn Regina Purva, anställd på Laval. Men hennes anställning upphörde siste februari och hon vill därför inte uttala sig om konkursen, inte mer än att det självklart är blockaderna som orsakat konkursen.
Lavals Sverigesatsning kom av sig och nu lär Guntars Tiltins ha tröttnat på Sverige.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.