Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Bonava sålde mer men försämrade resultatet

Publicerad: 17 juli 2018, 08:04

Joachim Hallengren, vd och koncernchef för Bonava, och Ann-Sofi Danielsson, CFO (från en tidigare rapportpresentation).

Foto: Anders Siljevall

Bostadsutvecklaren Bonava sålde fler lägenheter under det första halvåret 2018 jämfört med samma period 2017. Nettoomsättningen och rörelseresultat sjönk däremot.


”Det finns ett stort behov av bostäder på våra marknader och med vårt fokus på prisvärda bostäder har vi en betydande roll och ett stort ansvar”, konstaterar Joachim Hallengren, vd och koncernchef för Bonava, i vd-brevet i bolagets halvårsrapport.

Han lyfter även fram Tysklandsmarknaden, där Bonava har satsat på att växa. I dag är det bolagets största marknad och står för 37 procent jämfört med 24 procent i Sverige sett till pågående produktion.

”Detta är glädjande eftersom den tyska marknaden är stark med ett stort behov att prisvärda bostäder”, skriver Joachim Hallengren.

Fortsatt avvaktande i Sverige

Ser man till Sverige visar rapporten på en fortsatt avvaktande marknad under kvartal två 2018, men Bonava noterar också en stabilisering av bostadspriserna. Rörelseresultatet på Sverigemarknaden under första halvåret 2018 minskade från 835 miljoner föregående år till 367 miljoner kronor. Det minskade resultatet beror på färre resultatavräknade bostäder till konsumenter och att inget projekt till investerare resultatavräknades.

Totalt för koncernen uppgick nettoresultatet till 349 miljoner kronor första halvåret 2018 jämfört med 908 miljoner kronor samma period 2017. Omsättningen sjönk från 6 289 miljoner kronor till 4 411 miljoner kronor.

Under perioden har fler bostäder sålts – 1 965 stycken jämfört med 1 870 första halvåret i fjol. Antalet resultatavräknade bostäder för perioden var dock färre – 1 446 stycken första halvåret i år jämfört med 2 156 stycken i fjol.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.