tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Bonava: ”Vi är inte nöjda”

Publicerad: 24 januari 2020, 09:08

Joachim Hallengren, vd för Bonava. Foto: Bonava

Bonavas fjärde kvartal 2019 blev en besvikelse. En svag utveckling i Finland och Danmark och sänkt utdelning ledde till att aktien handlades ner på torsdagen som var rapportdag.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Bonavas rörelseresultat minskade under fjärde kvartalet till 693 miljoner kronor – att jämföra med 2018 års Q4 då resultatet uppgick till 899 miljoner kronor.

En starkt bidragande faktor är den svaga utvecklingen i affärssegmentet Nordic, där Norge, Danmark och Finland ingår.

”Medan den norska marknaden utvecklades starkt, har ökade produktionskostnader och ett högt utbud i Finland och Danmark varit utmanande”, skrider koncernchefen Joachim Hallengren i sitt vd-ord.

I kvartalet uppgick rörelseresultatet i Nordic till 42 miljoner kronor, en minskning från 204 miljoner kronor samma period 2018. Detta trots att omsättningen ökade från nära 1,86 miljarder kronor till dryga 2 miljarder kronor.

Gör omstrukturering

Tidigare i januari meddelade Bonava att man genomför en omstrukturering i Finland för att förbättra lönsamheten i landet.

”Vi är inte nöjda med Nordics svaga resultatutveckling under året”, skriver Joachim Hallengren vidare.

I samband med rapporten meddelade Bonava att bolaget föreslår en sänkt utdelning, från 5,20 kronor till 3 kronor. Analytikerna hade väntat sig en mindre höjning av utdelningen och när torsdagens handelsdag var slut hade aktiekursen sjunkit från 105 kronor till 90,1 kronor.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev