Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Börsen inom två år är Besqabs mål

Publicerad: 6 september 2012, 13:55

Inom två år kan börsen få ytterligare ett byggbolag. Mitt i en period med finansiell oro och med ytterst få bolag med börsambitioner arbetar Besqab vidare på sin plan med sikte på notering sent 2013 eller tidigt 2014.


– Styrelsen darrar inte på manschetten och vi jobbar oförtrutet på för att Besqab ska bli ett börsbolag, säger bolagets vd, Kjell Jansson.

I november efterträds han av Anette Frumerie som senast har varit vdför Skanskas Bostadsutveckling i Norden. Kjell Jansson stannar i Besqab för att bland annat arbeta med att förbereda bolaget för börsen.

Redan i Byggindustrin 15/2011 berättade vi om Besqab och dess börsplaner. Det främsta syftet med den planerade börsintroduktionen är att dra in mer kapital till koncernen.

– Behovet av kapital är alltid en begränsande faktor för oss, säger Kjell Jansson.

Förhoppningen är att Besqab ska dra in ett par hundra miljoner kronor genom en bred nyemission vid börsintroduktionen.

– Det blir både fonder och privatpersoner som ska köpa våra aktier. Det finns krav på att en viss andel av aktierna ska ligga hos privatpersoner.

Besqab arbetar nu med att bli börsfähigt. Det handlar om allt från redovisningsregler, styrelsens sammansättning, it-strategi och miljöpolicy till informationsgivning.

Så småningom ska Besqab utse den fondkommissionär som ansvarar för börsintroduktionen och nyemissionen.

– Det ringer ständigt nya börsrådgivare som vill ha uppdrag från oss, säger Kjell Jansson.

Meningen är att Besqab ska vara redo för börsen på hösten 2013. Då beslutas också den exakta tidpunkten för introduktionen.

– Målet är att vi ska bli noterade i ett läge då marknaden är i ett normalläge. Ägarna avgör när vi ska trycka på knappen men om ingenting oförutsett inträffar blir Besqab ett börsbolag i slutet av 2013 eller början av 2014.

Vid sidan av jättarna Skanska, NCC, Peab och JM är det tunnsått med byggbolag på börsen. I försomras började ett bolag med koppling till byggbranschen, Alm equity, handlas på börslistan First north. Besqab är mer en del av den egentliga byggbranschen och siktar på någon av de vanliga börslistorna.

– Det här känns jättekul, vi är en lite mindre aktör men vi växer. Med börsintroduktionen ställs det nya krav på oss och det är bra. Vi blir mer kompetenta på fler områden och får lättare att rekrytera kvalificerade medarbetare.

Att det är lågkonjunktur för börsintroduktioner kan också ge fördelar. Det blir billigare att anlita företag som tillhandahåller finansiella konsulttjänster.

– Dessutom finns det gott om kapital på marknaden, säger Kjell Jansson.LÄGRE RESULTAT 2011

Under 2011 hade Besqab en nettoomsättning på 601,4 miljoner kronor (651,1 ett år tidigare). Resultatet efter finansielle poster var 77,5 miljoner kronor (104,0). Rörelsemarginalen var 15,0 procent (16,5).

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.