Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Bostadsbrist hämmar inte tillväxt

Publicerad: 12 september 2016, 10:36

Sjutton av de tillfrågade företagen svarade att bostadsbristen snarare bidrog positivt till deras tillväxt.

Foto: Johanna Åfreds

Etthundra börsnoterade företag intervjuades om hur bostadsbristen påverkar tillväxten. "Ett antal svenska företag drar nytta av bostadsbristen. Det är intressant att få den här vinklingen", säger Mikael Julher på PMP Marknadskonsult.


Ämnen i artikeln:

bostadsbristMikael JulherPMP Marknadskonsult

Chefer och direktörer med ansvar för marknad och sälj inom etthundra företag tillfrågades i en telefonintervju. Deras företag var obundet slumpmässigt utvalda bland små, medelstora och stora företag på Stockholmsbörsen. Frågan de fick svara på var hur de anser att bostadsbristen påverkar tillväxten för företaget.

– Vi ville ta reda på om den bild som förekommit i debatten om att företag inte kan växa på grund av bostadsbristen stämmer, säger Mikael Julher, customer development manager på företaget PMP Marknadskonsult.

19 företag svarade att de hämmades medan 17 företag svarade att bostadsbristen snarare bidrog positivt till deras tillväxt.

– Om du har till exempel ett byggbolag eller säljer fastigheter leder ett svagt utbud till högre priser, förklarar Mikael Julher.

Kan det vara så att det finns företag som medvetet håller nere på bostadsproduktionen för att de själva tjänar på det?

– Nej det tror jag inte. Jag tror att entreprenörerna vill bygga så mycket det bara går. De tjänar sina pengar på att bygga.

PMP Marknadskonsult upplyser inte vilka branscher de tillfrågade företagen kommer från eller vilka platser i landet de är aktiva på.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.