Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Bostadsbyggandet faller stort

Publicerad: 22 mars 2018, 10:43

Bostadsbyggandet faller 30 procent fram till 2019 enligt Sveriges Byggindustriers konjunkturprognos. Som en motvikt är de offentliga investeringarna fortsatt höga.


Bostadsbyggandet som under de senaste två åren har hållit svenskt byggande på rekordnivåer faller nu kraftigt i år och nästa år enligt Sveriges Byggindustriers prognos. Nedgången mellan 2017 och 2019 är cirka 30 procent i nyproduktionen. Antalet påbörjade bostäder går från 55 000 nybyggnationer 2018 till 46 000 under 2019 - ett tapp med nästan 20 000 sedan toppen 2017.

– I år sker fallet främst på nyproduktionen av bostadsrätter, men under 2019 tror vi att även hyresrättsproduktionen kommer att påverkas, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

Anledningen till att även produktionen av hyresrätter kommer att påverkas är de begränsningar av ränteavdragen som införs 2019. De införs som en följd av ett EU-direktiv.

– Ränteavdragsbegränsningar gör finansieringskostnaderna högre för kapitalintensiv produktion, till exempel hyresproduktion. Anledningen är att byggherrekostnaderna blir högre vilket ger lägre produktion av hyresbostäder. Direktivet kommer från EU, men i det svenska lagförslaget har man inte utnyttjat alla möjligheter till undantag som finns för att skydda hyresmarknaden, säger Johan Deremar.

Det skärpta amorteringskravet är också något som påverkar byggtakten framöver och människors möjlighet att efterfråga och finansiera sina bostadsköp.

– De får inte låna på samma sätt, säger Johan Deremar.

Enligt honom går det inte heller att blunda för att en del av den tidigare uppgången på bostadssidan har handlat om spekulation.

– Bostadsköp där avsikten inte har varit att bo i lägenheten. Men där har vi en ny situation nu på så sätt att det inte är givet att priserna bara fortsätter upp, upp. Även om spekulation i sig inte är bra har det ändå varit så att bostäderna alltid har sålts vidare – på så sätt har spekulationsköparna varit bra att de har vågat ta tidiga beslut och köpa redan på ritning, så att bostadsprojekten har kunnat komma igång. När spekulationsköparna försvinner så sjunker graden av förhandsbesked, vilket får en påverkan på nyproduktionstakten, säger Johan Deremar.

Att bostadsbyggandet skulle minska i relation till förra året förutspåddes redan i Sveriges Byggindustriers tidigare prognos.

– Den procentuella nedgången från 2017 till 2019 är egentligen inte så mycket större än vi trott tidigare, men den sker från lägre nivå, säger Johan Deremar.

Han ser trots allt ingen risk för en krasch.

– Vi är inte oroliga för att många byggföretag ska gå i konkurs. Det byggs fortfarande på hög nivå, så det borde finnas jobb. En krasch bygger ofta på någon form av psykologi och att arbetslösheten börjar skena, men nu är den makroekonomiska miljön så pass god, säger Johan Deremar.

Avkylningen kan till och med ha vissa positiva effekter, bland annat vad gäller kompetensförsörjningen.

– 2019 kommer i att vara tillbaka på 2015 års nivå då de första tecknen på kompetensbrist började märkas. I dag skriker byggföretagen efter arbetskraft, så ur den aspekten kan det vara bra, säger Johan Deremar.

En positiv motvikt till det minskade bostadsbyggandet fortsätter de offentliga lokal- och anläggningsinvesteringarna, såsom sjukhus och järnvägar, att vara stora. Under perioden 2018–2019 stiger de med 11 procent.

Enligt Sveriges Byggindustriers vd Catharina Elmsäter-Svärd är det nu extra viktigt att det offentliga håller uppe sina investeringar.

– När nyproduktionen av bostäder faller blir det ännu viktigare med offentliga investeringar. Satsningar på infrastruktur är en motor för bostadsbyggandet. Nu är rätt tillfälle att lånefinansiera större infraprojekt, säger hon.

Catharina Elmsäter-Svärd oroar sig över de stora svängningarna i Stockholm bland annat och hur regeringen och politiken ska svara mot det stora tapp i bostadsbyggandet som nu sker.

– Det kan bli en ond spiral för svensk ekonomi, säger hon.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News