fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Bostadsbyggandet rasar - nu syns de uppskjutna byggstarterna i statistiken

Publicerad: 17 augusti 2022, 06:50

Bostadsbyggadet faller kraftigt. Foto: Byggindustrin

Byggstarterna i Sverige sjönk i juli och tillsammans med kraftiga nedrevideringar tidigare i år tecknar det en helt ny bild av byggandet av fastigheter. Nu sjunker byggstarterna i stället för att fortsätta uppåt, drivet av ett ras för bostadsbyggandet. Det visar analysföretaget Byggfaktas byggstartsindikator.

Ämnen i artikeln:

Byggfaktabyggkonjunktur

– Byggstartsindikatorn minskade något under juli, men det intressanta är de nedrevideringar av tidigare utfall som kommit in. Dessa har ändrat bilden genom att indikatorn nu signalerar att byggstarterna började minska redan innan årsskiftet, säger Tor Borg, analyschef på Citymark analys och Byggfakta i en kommentar.

Han påpekar för Nyhetsbyrån Direkt att ett mycket svagt utfall i juli tillsammans med tidigare nedrevideringar, där vissa projekt inte startades och andra minskades i storlek, ger stora utslag i de trendberäkningar som indikatorn redovisar.

– Det gör att trendberäkningen nu får en helt annan bana, säger han och tillägger att allt tal om hur rusande byggkostnader får projekt att skjutas upp därmed också verkar synas i statistiken nu.

Byggstarterna för byggnader i Sverige sjönk med 1,3 procent i juli, jämfört med föregående månad, och minskade med 6,2 procent i årstakt. I junistatistiken visade indikatorn på fortsatta uppgångar i årstakt, men nu är årstakten negativ sedan i februari.

Det är särskilt bostadsbyggandet som utvecklats betydligt svagare än tidigare redovisat. Bostadsbyggandet minskade med 4,7 procent i juli från föregående månad och föll hela 21,0 procent i årstakt.

– Stora nedrevideringar av det tidigare utfallet har kraftigt påverkat bilden av bostadsbyggandet mot det negativa. Den nya bilden visar att byggstarterna toppade i slutet av 2021 och har minskat snabbt sedan dess. Nedgången är bred, med undantag för Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå och några andra regioner där byggstarterna fortfarande ökar, säger Tor Borg.

Han tillägger också att de stora nedrevideringarna gör att byggstartsindikatorn nu signalerar att byggstartade bostäder enligt SCB:s statistik kommer att falla brant under resten av 2022, till under 50.000 påbörjade bostäder. På måndag publicerar SCB statistik över bostadsbyggandet det andra kvartalet.

Samtidigt som bostadsbyggandet alltså faller brant har byggstarter av andra byggnader däremot växlat upp. Byggandet av övriga fastigheter steg 3,2 procent i juli och ökade hela 21,0 procent från juli 2021 – den högsta årstakten sedan 2018.

– Under det senaste året har byggstarterna utanför bostadssektorn rört sig tydligt uppåt. Givet kostnadsökningarna så bör det innebära att aktiviteten är oförändrad eller svagt högre. Det verkar främst vara byggandet av samhällsfastigheter som driver på. I andra sektor ligger byggstarterna still eller minskar något, säger Tor Borg.

Byggstartsindikatorn omfattar byggstarter för nyproducerade bostäder och andra byggnader. Den tas fram utifrån uppgifter i Byggfaktas byggprojektdatabas och är tänkt som en tidig indikator på byggkonjunkturen och bostadsbyggandet.

Byggfaktas byggstartsindikator

Byggstartsindikator         jul          jun          maj

Totalt

Månadsförändring  -1,3%        -1,5%        -1,0%

Årstakt   -6,2%        -5,0%        -3,6%

 

Bostäder

Månadsförändring -4,7%       -5,3%        -3,2%

Årstakt                   -21,0%       -15,9%        -9,8%

 

Övriga byggnader

Månadsförändring   3,2%         3,9%         2,4%

Årstakt                       21,0%        14,0%         6,7%

Byggfaktas Byggstartsindikator i augusti 2022. Foto: Byggfakta

Nyhetsbyrån Direkt

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev