tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Bostadsbyggandet rasar – tillbaka på 2015 års nivå

Publicerad: 15 februari 2023, 04:58

Bostadsbyggandet faller snabbt och djupt – offentligt byggande går desto bättre

Foto: Mattias de Frumerie

Byggfaktas byggstartsindikator sjönk något i januari, men utvecklingen är kraftigt tudelad. Samtidigt som bostadsbyggandet rasar snabbare än under nedgången 2017/18 ökar övrigt byggande. En del av den uppgången handlar dock om stigande byggkostnader.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunkturbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationbostadsbyggandebostadsutveckling

JB


Enligt Byggfaktas byggstartsindikator minskade byggstarterna i Sverige med totalt 0,2 procent mellan december och januari, och sjönk 4,9 procent från januari 2022. Tidigare utfall har reviderats ned, vilket gör att en ny svagare bild tecknas.

– I och med revideringarna har byggstartsindikatorn varit nedåtgående sedan hösten 2021. Bostadsbyggandet har fallit brant och en snabb uppgång för byggandet i övriga sektorer har inte fullt ut kunna kompensera för detta, säger Tor Borg, analyschef på Citymark analys och Byggfakta, i en kommentar.

Han påpekar samtidigt att indikatorn bygger på beräknade projektkostnader. Givet hur byggkostnaderna stiger beror därför eventuella uppgångar i vissa sektorer sannolikt till stor del snarare på ökade priser än på ökade volymer.

Läs mer: Nödhjälp till Ukraina – livboj för krisande småhusbolag?

Byggstartsindikatorn för bostäder fortsatte ned 3,4 procent i januari, den 17:e månaden i rad med nedgång, och föll hela 37,6 procent från januari 2022.

– Bostadsindikatorn är tillbaka på den nivå den låg på i början av 2015. Nedgången är både snabbare och djupare än den senaste nedgången 2017/18. Med tanke på den senaste tidens uppgång i byggkostnaderna så är dessutom nedgången räknad i reala volymtermer sannolikt ännu större, säger Tor Borg.

När Byggfakta justerar för detta och deflaterar byggstartsindikatorn för bostäder med byggkostnadsindex får de en prognosindikator för antalet påbörjade bostäder i SCB:s statistik.

– Det senaste utfallet indikerar att årstakten för antalet byggstartade bostäder kommer att landa mellan 40 och 45 000 för helåret 2022. Vid halvårsskiftet kan årstakten vara nere under 35 000 byggstartade bostäder, säger Tor Borg.

Läs mer: Så ska Veidekke vända lönsamheten i Stockholm: "Vi är säkra på att vi kommer att lyckas"

Utvecklingen är som sagt väldigt splittrad. Byggstartsindikatorn för övrigt fastighetsbyggande fortsatte upp 2,0 procent i januari till ännu en ny rekordnivå – även om en viss inbromsning noterats de senaste månaderna. Från januari 2022 har övrigt byggande ökat hela 44,9 procent, men de kraftigt stigande byggkostnaderna ställer alltså till tolkningen.

– Byggstarterna utanför bostadssektorn har ökat snabbt. Stora bidrag kommer från byggandet av offentliga lokaler, framför allt sjuk- och hälsovård, men även kontorsbyggandet har ökat en del på sistone. Däremot sjunker byggstarterna när det gäller industriprojekt, säger Tor Borg.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev