Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Bostadskraschen som kom av sig

Publicerad: 4 februari 2009, 09:58

Global finanskris, fallande bostadspriser och ett duggregn av varsel hos både byggare och arkitekter under oktober och november gjorde att man kunde befara en nattsvart inledning på byggåret 2009 – framför allt på bostadssidan. Men kraschen har kommit av sig. I Byggindustrins Byggbarometer var värdet på byggstarterna på bostadsmarknaden 1,7 miljarder kronor i januari.


Global finanskris, fallande bostadspriser och ett duggregn av varsel hos både byggare och arkitekter under oktober och november gjorde att man kunde befara en nattsvart inledning på byggåret 2009 – framför allt på bostadssidan. Men kraschen har kommit av sig.

Värdet på nystartade bostäder minskade visserligen under januari, men värdet på byggstarterna var ändå 1,6 miljarder kronor. Och värdena på projekteringsstarter ligger också skapligt stabilt under både december och januari.

-Det intressanta är att efter årsskiftet ser det ut att ha lugnat ner sig. Varselvågen kom av sig, säger Staffan Carenholm, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter.

Hösten var tuff för arkitekterna och fram till mitten av december låg det varsel för 200 personer, motsvarande 4 procent av kåren. Men uppsägningarna efter varslen har hittills varit närmast obefintliga. I december var arbetslösheten 0.9 procent. Den kommer att öka i januaristatistiken, exakt hur mycket vet ingen än.

-För stunden, i ett kort perspektiv, så får vi mer positiva än negativa signaler. Många av våra medlemsföretag tycker att ”det rör sig på marknaden” och de stora bostadsritarna som exempelvis Nyréns och Brunnberg och Forshed har mycket att göra. Det ritas om, det dyker upp nya projekt och hyresrätterna blir fler, säger Staffan Carenholm.

De stora bostadsbyggarna ligger inne i en ”tyst period” inför helårsrapporterna och kan inte gå in på detaljer, men de underliggande tongångarna är ändå positiva även om man än så länge är försiktiga med att starta nya projekt.

-Vi märker helt klart ett ökat intresse på visningarna. Det betyder inte att det blir avslut, men är ändå givetvis mycket positivt. Räntesänkningen har betydelse och vårt koncept med ”öppet köp” ger kunderna en större trygghet, säger Erik Wikander, marknadschef på NCC Boende.
Skanska upplever samma sak.

-Det är mer folk på visningarna efter räntesänkningen, men processerna för en bostadsaffär tar längre tid. Det är svårt att ännu se vart vi landar, säger Skanskas presschef Peter Gimbe.

Veidekke Bostad med verksamhet i Mälardalen, Skåne och Göteborgsregionen lever en betydligt behagligare tillvaro i dag jämfört med hur det såg ut under sista kvartalet i fjol. Undantaget är Göteborg.
-Det är tufft i Göteborg. Varslen med koppling till bilindustrin slår hårt, säger Per-Martin Eriksson, vd på Veidekke Bostad.

-Mälardalen har hittills klarat sig bäst.
Veidekke är liksom övriga aktörer försiktiga med att starta nya projekt, men hade tur med tajmingen och hade redan innan finanskraschen planerat för en lägre volym under perioden 2009-2010. Av den pågående produktionen är i princip allt inbokat.

-Det kanske handlar om ett 25-tal osålda lägenheter i den rullande produktionen och nu har vi faktiskt mer eller mindre tömt projektportföljen. Det känns tryggt, men nackdelen är låga volymer, säger Per-Martin Eriksson.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.