Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Bostadspriserna faller ytterligare

Publicerad: 10 oktober 2008, 12:48

Bostadspriserna fortsätter att falla i hela landet, enligt Mäklarstatistik. Sett till helåret är nedgången 7 procent. I de marknadskänsliga storstadsområdena är prisnedgången tio procent eller mer.


I september tilltog fallet på bostäder. I Stockholmsområdet har priserna sjunkit 6 procent den senaste månaden.

I Stor-Göteborg och Stor-Malmö har genomsnittspriserna sju 10 respektive 11 procent den senaste tremånadersperioden. I centrala Malmö har priserna sjunkit 17 procent sedan i juli.

Enligt Per Johnler, vd på Mäklarstatistik, är de fallande priserna självklart kopplade till det oroliga ekonomiska läget. Allt annat vore konstigt.

– Fler och fler väljer att sälja innan de köper vilket lett till ett ökat utbud och pressade priser, säger han.

Per Johnler, tror dock inte på något totalstopp för försäljningarna.

– Bostadsbyten styrs av livsförändringar och de försvinner inte på grund av världsekonomin.

När det gäller villapriserna är utvecklingen mer stabil. Priserna har stigit 2 procent det senaste året och den senaste tremånadersperioden. På fritidshus har priserna i genomsnitt sjunkit 2 procent den senaste tolvmånadersperioden.

Statistiken bygger på genomsnittspriser vid försäljning av 12 127 bostadsrätter och 17 356 villor i landet mellan juli och september, vilket motsvarar cirka 70 procent av alla försäljningar.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.